Reclamen la retirada immediata dels canons anticalamarsa d’una finca de cítrics

L’Ajuntament d’Ulldecona mesura la contaminació acústica i prendrà noves accions legals

Les tempestes d’aquesta setmana han reactivat els canons anticalamarsa situats en una plantació de cítrics vora el riu Sénia, al terme de Sant Rafel del Riu, i també les queixes dels veïns del voltant. Amb l’arribada d’una tempesta forta es posa en marxa de forma automàtica aquest sistema, que emet unes ones de xoc a l’atmosfera per desfer la pedra que pot malmetre la collita. L’últim episodi va tenir lloc dimarts a partir de les 22.00 h i durant uns 45 minuts: les fortes detonacions es van anar succeint en intervals d’entre quatre i cinc segons, segons han denunciat els veïns de la zona.

Els més afectats per la contaminació acústica són el centenar de residents a Sant Joan del Pas, nucli urbà del municipi d’Ulldecona situat davant la gran finca (on hi ha entre dos i tres canons instal·lats) a l’altra banda del riu Sénia, però també es van sentir clarament des d’altres punts com Sant Rafael del Riu, Ulldecona, la Sénia o Alcanar, ja a quilòmetres de distància.

L’Ajuntament d’Ulldecona ha presentat diverses denúncies i ha instal·lat medidors de soroll a Sant Joan del Pas. Ara està a l’espera de l’informe que ha d’elaborar el Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat. Els mesuraments s’han dut a terme en les últimes setmanes, tant per la tarda com a la nit, per poder iniciar noves accions legals. «Esperarem als informes per tornar a actuar però és evident que el soroll dels canons supera tots els límits permesos i s’han de retirar de forma immediata», afirma al Diari l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura.

Entre dues comunitats

Un dels inconvenients, comenta, és «novament» que la problemàtica es genera entre dos territoris, comunitats autònomes i administracions diferents. Així, els canons es troben en terrenys de la Comunitat Valenciana, mentre que els principals perjudicats són a Catalunya.

Tal i com va informar el Diari, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ja va obrir un expedient sancionador als propietaris, mentre que l’Ajuntament de Sant Rafel del Riu, on es troba la finca, va traslladar la problemàtica a la Generalitat valenciana.

Per la seua banda, el grup valencià de Compromís també ha denunciat que malgrat les diferents respostes que han rebut del govern de l’Estat i de les autoritats de les confederacions implicades, els canons «continuen funcionant amb total impunitat i sense que s’adoptin mesures de cap tipus».

Temas: