Cultura per a tothom i sense privilegis

Quan parlem de la cultura com a motor de transformació i incidència social no només fem referència a la construcció de nous models culturals –apostant per la cultura de base i arrelada al territori i que trenqui amb dinàmiques establertes per poder teixir un relat cultural, inclusiu, feminista, crític i comunitari–, sinó que també parlem de fer-la accessible i facilitar l’exercici cultural com el dret humà bàsic que és i que fa referència a la diversitat cultural i el dret de les persones a participar de la cultura. Per nosaltres, aquesta definició és clau per construir un relat cultural propi de ciutat.

Després de dècades de condemnar la cultura al clientelisme com a dinàmica enquistada en el funcionament de l’Ajuntament, tenim l’oportunitat de capgirar el model cultural a la ciutat i trencar amb dinàmiques de privilegis, amiguismes i elitismes.

Havent definit els objectius, estem treballant en la construcció d’una nova manera d’entendre i atendre la cultura, des de la transformació i incidència social. Partim de la idea clara de què com administració, en aquest cas la Conselleria de Cultura i Festes, hem d’esdevenir sempre facilitadors i uns agents més en el teixit cultural del territori que vetlli per l’accés al dret a la cultura. En aquest sentit, cal poder conjugar dos elements contraposats: per una banda, facilitar l’accés a tota la població i, per l’altre, acabar amb els privilegis de determinats col·lectius que semblen que els tenen adquirits i vitalicis només per ser qui són. Des de la Conselleria hem pres decisions fermes i valentes per fer-ho possible.

Pel que fa a facilitar l’accés a la cultura a tota la població hem fet diferents accions i estem treballant per seguir contribuint a aquesta accés universal a la cultura. En un primer moment ja ens vam plantejar revisar la política de descomptes, ampliant-los, i reformular-los buscant noves eines i aprofitant les que ja tenim, com pot ser ‘l’apropa cultura’ i també establint lligams amb entitats dels barris, escoles, serveis socials i associacions que ens obren la porta a nous possibles públics, posant la mirada a col·lectius que sovint, donada la seva situació de vulnerabilitat, i per perversions del sistema, queden fora del circuit.

També hem reformulat el model d’abonats dels teatres de la ciutat, convertint-se ara en ‘Amics de la Cultura’ i fent que tothom que assisteixi a més de tres espectacles de la temporada de teatres pugui esdevenir ‘Amic de la Cultura’ i gaudir de més descomptes i venda anticipada. Tanmateix, un públic molt interessant i sobre el què estem treballant per cercar noves aliances són els i les joves de la ciutat mirant de poder lligar accions que els apropin a la cultura amb el carnet Tarragona Jove i altres models que poc a poc anirem establint.

I, respecte d’acabar amb els privilegis de determinats col·lectius, ja des d’abans de l’entrada a govern havíem estat incidents en aquesta tema i en la democratització de les festes i de la cultura. I va ser al 2019 quan per primera vegada, i a instàncies de la CUP, es sortegen llocs als balcons municipals per les festes majors. Mesura que no només s’ha mantingut, inclús en pandèmia, sinó que hi hem sumat la limitació de nombre de càrrecs electes.

A més, no són mesures que es queden en el marc de les festes majors, sinó que ho extrapolem a la resta d’espectacles i representació de la temporada de teatres i festivals, acabant amb les invitacions nominatives per càrrecs electes i altres institucions fent que cadascuna de les persones interessades en gaudir d’un espectacle ha de pagar el cost de l’entrada, tal i com fem la resta del públic. Es tracta d’un seguit de mesures orientades a capgirar privilegis en favor de tota la població, tot consolidant la cultura com a motor de transformació social.

Temas: