Dignitat ebrenca

La Plataforma en Defensa de l’Ebre tem que les darreres polèmiques que han sacsejat les Terres de l’Ebre, això és, el manteniment del monument franquista de la batalla de l’Ebre a Tortosa i l’agressió d’uns aficionats als bous a unes animalistes, puguin afectar la participació en la mobilització convocada aquest diumenge a Barcelona, contra el pla hidrològic de l’Ebre, un problema que és de tot el país i no només de les comarques del sud, afirmen. A la PDE creuen que aquests dos afers han creat mala imatge del territori a la resta de Catalunya. «Volem que la manifestació sigui una demostració de dignitat ebrenca», ha assegurat Manolo Tomàs.

El soroll generat al voltant d’aquestes dues polèmiques ha estat considerable i és evident que ha pogut crear apriorismes. Em resulta fascinant la facilitat amb què alguns parlen i opinen des de la distància i el desconeixement.

El que diré ara semblaran obvietats, però vist el que s’ha vist darrerament, potser seria convenient recordar-ho. Ni a tots els ciutadans de l’Ebre els agraden els bous ni, molt menys, tots els que van als bous són uns violents o uns salvatges.

Pel que fa al monument, no tots els que van votar per mantenir-lo són franquistes. No dic que no en quede algun, però no tants! Aquest tema és complex i donaria per a moltes pàgines de reflexió; una reflexió que no s’ha fet en profunditat ni abans ni després de la ja famosa consulta, per cert.

Però les polèmiques passen i queda l’essència, el que som. La dignitat ebrenca ens l’hem guanyat a pols al llarg d’anys i de lluites i ja no ens la podran treure.

Temas: