Els diaris com a escut

L’ordenació de les notícies per importància, el cicle natural de 24 hores de l’actualitat, la fiabilitat de les Redaccions, la importància del tacte com a valor de veracitat, la força del paper..., són arguments a favor del diari de paper. Però mai havia caigut en «l’efecte de distanciament» de l’actualitat que propicia el diari de paper.

Delia Rodríguez, en un article a El País, explica que va veure a TikTok un vídeo d’una podcaster que, cansada de les xarxes socials «sense possibilitat de pensar», havia decidit comprar-se el diari.

«L’efecte de distanciament és un recurs dramàtic que serveix per establir una distància entre allò que passa, l’acció de l’obra, i l’espectador, amb la finalitat que l’espectador pugui pensar».

L’articulista argumenta que «és inevitable sentir ira, por, curiositat o alegria amb les notícies, però tornar a un dispositiu físic com a escut és una solució tan parcial com interessant».

Amb el diari de paper no estem tothora en mans d’un algoritme. Podem mantenir la nostra «sensibilitat i empatia». L’argument està força treballat, ara que ningú ja no posa papers de diari després de fregar el terra.

Temas: