El Miracle, un Lourdes català

Dissabte passat vaig tenir el privilegi d’assistir pràcticament en solitari a la missa que van concelebrar els monjos del Santuari del Miracle, ubicat al terme municipal de Riner, al Solsonès. Quatre monjos benedictins, un novici i l’organista conduïren la cerimònia a la capella del Santíssim amb només tres fidels.

No m’havia trobat mai en una missa amb més oficiants que oïdors. Una missa en un lloc tan principal.

El Santuari del Miracle està regit per la comunitat benedictina de Montserrat. Fou bastit per honorar l’aparició de la Mare de Déu a dos pastors, Celdoni i Jaumet, el 3 d’agost del 1458, quan una epidèmia de pesta assolava el país. «Reconcilieu-vos amb Déu. Convertiu-vos», demanà la Senyora que diguessin a la gent per superar la malura.

Una creu assenyala el lloc on es produí la que es considera la primera aparició mariana de Catalunya. L’Església només ha reconegut oficialment una quinzena d’aparicions, però en tolera d’altres que tenen molts devots com el cas del Miracle.

No dic de convertir el Miracle en una Lourdes o una Fàtima catalanes, però crec que hi ha un gran potencial de turisme religiós per explotar. És una idea que dissabte va anar a missa.

Temas: