El pagès, el millor bomber

Cada any, una màxima recorre els editorials i articles d’opinió dels diaris: «Els incendis forestals no s’apaguen a l’estiu. S’apaguen a l’hivern». Evidentment, sense una bona política forestal de neteja i conservació de les masses forestals durant els mesos de ‘l’hivern no es pot arribar a l’estiu amb tranquil·litat.

Però, a més a més, ara ens hem començat a adonar que el despoblament rural i l’abandonament dels conreus signifiquen la causa principal de l’avanç descontrolat dels boscos i la pèrdua del paisatge de mosaic, és a dir, el territori que alterna conreus i boscos. Així s’ha posat en relleu en el 8è Congrés Forestal Espanyol celebrat a Lleida organitzat per la Sociedad Española de Ciencias Forestales.

Entre passadissos circulava una preocupació afegida. Hi ha la proposta de prohibir cap explotació en els terrenys que hagin patit un incendi forestal. La idea és desactivar els incendis provocats amb intenció especulativa, com en el cas d’interessos immobiliaris. Però, de retruc, si la directiva tira endavant, el camp s’acabarà de despoblar del tot perquè sobre les cendres no hi podrà haver ni conreus ni ramats ni cap explotació agropecuària. Un desastre.

Temas: