El secret d’Isabel II

«La reina Isabel II ha mort a la seva residència de Balmoral a 96 anys, després d’un regnat de 70 anys. D’ençà que va arribar al tron el 1952, la reina Isabel ha protagonitzat el regnat més extens de la història britànica, marcat pel seu fort sentit del deure i la seva determinació per dedicar la seva vida al tron i al seu poble».

Amb aquestes paraules anunciava la BBC (referent informatiu mundial) la mort de la reina Isabel II. Em fa vertigen veure que quan jo vaig néixer, Isabel II ja feia més de dos anys que regnava. Farà tres anys que estic jubilat quan la monarca ha mort. Sobre el secret de la seva longevitat s’ha dit que tenia el costum de prendre un dry martinni abans d’anar a dormir.

A vegades alternava amb una copeta de Dubonnet. Allò que no faltava mai era el té amb una porció de pastís a les tardes. Quan va fer 95 anys, els metges li van prohibir l’alcohol i aquí crec que va començar el seu decaïment, a banda de la mort del seu inseparable duc d’Edimburg.

Si la regla per fer anys de la reina pot ser versemblant, allò que no té explicació és la solidesa de la monarquia britànica. Els més irònics diuen que el secret és «no fer res». Doncs té molt mèrit. Deu ser complicadíssim regnar la Gran Bretanya sense fer res.

Temas: