Estafesen un clic

Fa uns dies vaig rebre un SMS del banc que, feia així: «BBVA: A partir del 13/01/2023, ya no podras utilizar su tarjeta si no tienes activado el nuevo sistema de seguridad: https://is.gd/sLKTOv». Textual. Va anar d’un través de dit que no piqués. Les faltes d’ortografia em van fer sospitar.

Vaig consultar al banc i em van confirmar que era una estafa. A l’App del mateix banc hi ha un glossari on descriu els tipus de malifetes que despleguen els lladres informàtics.

A saber: Adware (finestres invasives); Atac DDoS (deixen fora de servei el web); Baiting (ataquen a través de dispositius infectats USB); Malware (programari maliciós que t’infecta l’ordinador); Oversharing (capten la informació personal a través de les xarxes socials); Pharming (el delinqüent dirigeix la víctima a un web fals per robar la informació); Phishing (suplantar la identitat d’una companyia per obtenir dades bancàries personals); Spoofing (suplantació d’identitat); Spyware (programari espia que t’agafa les dades bancàries); Troià (software maliciós ocult en un programa aparentment legítim); Vishing (estafa a través de trucada telefònica).

Avui en dia és més habitual que t’atraquin a casa que al carrer.

Temas: