Omplir la copa d’autenticitat. 20 anys de la DO Montsant

Les nostres comarques vinícoles de Tarragona són un paradís de riquesa, varietats i bons vins. Els tenim gairebé tots a tocar i cadascú de nosaltres hauria de ser el primer promotor d’aquest aliment i art

La mirada

Joan Asens, un dels enòlegs imprescindibles per entendre els vins de la DO Montsant, (seus són els Orto vins) i també els del Priorat, clamava aquest dissabte passat perquè tots els vins d’aquesta denominació d’Origen que ha acabat els actes de celebració del seu vintè aniversari siguin de producció ecològica. Ell feia aquest crit: «que tots siguem ECO». El feia mentre agraïa el premi elaboració impecable que va rebre ex-aequo amb l’enòloga Núria López, vinculada als Cellers Can Blau, a la cooperativa Falset-Marçà que acollia el sopar dels 20 anys de la DO Montsant. Mentre se sopava i es lliuraven els 3ers premis d’aquesta DO, a Egipte la cimera del clima no era capaç de tancar un acord que anés més enllà d’un compromís per ajudar els països pobres, com a màxima fita.

La DO Montsant té més de 1.800 hectàrees en producció, i amb una proporció del 79,53% de varietats tradicionals i un 20,47% de foranes. S’hi fan un 93,24% de negres ( de les quals el 72,97 són tradicionals i un 20,25% de foranes) i un 6,76% de blancs (amb un 6,55% de tradicionals i un 0,21 de foranes).

Són dades que recull la Guia de Vins de Catalunya del Jordi Alcover i la Sílvia Naranjo, que apunten que la DO Monsants gaudeix de molt bona salut pel que fa a la tipicitat (Garnatxa, Carinyena, Ull de llebre, o Garnatxa blanca i Macabeu, i algunes més) i la «que té la massa crítica de cellers més disposada a renunciar tot d’una a les varietats foranes» ( Shyra, Cabernet sauvignon, Merlot, o Chardonnay), i afegeixen que «conceptualment els millors cellers de la zona ja treballen gairebé al 100% amb varietats tradicionals».

Aquests 20 anys de DO, ara amb Pilar Just al capdavant, i amb Jaume Domènech com a primer president, (també premiat dissabte) han servit per marcar aquest camí d’identitat, que també preserva la DOQ Priorat, amb uns vins situats entre els millors del món. Aquesta DO en forma de corona, que encercla la DOQ Priorat, entre altres coses, s’ha dedicat a estudiar la caracterització de la Garnatxa i la Carinyena en funció de la zona on està plantada, i si són més càlides o fredes, o en sols calcaris, granítics, de pissarra, argila o panal. I han vist que hi ha diferències de tanicitat, coloració, acidesa, grau alcoholic, que afecten als vins quan els tenim a la boca. Al final es tracta de conèixer-se perquè l’origen no acabi sent una paraula o una marca buida. Aquests trets que tant bé coneix Pitu Roca, del Celler de Can Roca, premiat amb el Premi Nas 2022.

Potser aquells tombs i l’estretor d’un traçat que va de Riudecols fins a Falset (ara ja fa anys corregits per la nova carretera), van fer la seva feina de preservació per evitar que les varietats foranes i suposadament millorants no tinguessin a la comarca en general la penetració que han tingut a altres DO. Però també el desig de preservar la feina que havien fet els pares i els avis dels pagesos i productors actuals, i la consciència dels enòlegs de present, com reflecteix el crit de Joan Asens són també en aquest desig de fer les coses ben fetes com a garantia i manera de funcionar enmig d’aquest mercat global que marca modes i tendències arreu.

Vins de vila, 100X 100, els noms de la terra són senyals de cerca de l’autenticitat. Però encara cal que tot aquest esforç es conegui i valori. Les nostres comarques vinícoles de Tarragona són un paradís de riquesa, varietats i bons vins, els tenim gairebé tots a tocar, i cadascú de nosaltres hauria de ser el primer promotor d’aquest aliment i art a la vegada. El vi però superat per begudes ensucrades i les cerveses, encara sembla que no es pugui beure si no estàs preparat per apreciar-ne tota la complexitat. Romansos, res d’això! Com pot ser que els més joves no s’acostin a la beguda més popular entre els seus pares i avis?

Els premis de dissabte reconeixien la feina dels implicats, com la dels Josep Ma. Beltran o la Finca l’Espectacle de Renée Barbier, o de la Facultat d’Enologia de la URV, del Toni Bru del Celler de l’Aspic, o de Wein Plus, i encara de la Fira del Vi de Falset com a motor de l’enoturisme.

Per cert que aquest cap de setmana coincidiran la 1era Fira de Vins Rancis i dolços, i l’exhibició de part de la producció del Festival Most, festival de cine sobre vi que ja va lliurar els seus premis al Penedès, i que del 23 al 27 ensenyarà aquesta mirada internacional sobre el vi a Falset, Els Guiamets, Poboleda, Bellmunt, la Vilella Alta o el Masroig.

Al Masroig, que per cert ja ha celebrat la seva festa del vi novell, que com passa amb l’oli nou, és el primer contacte amb el vi de temporada, que de tan poc fet, t’omple la boca de sensació de fruita acaba d’espremer. L’agenda del vi ens reclama atenció, només cal parar la copa.

Dirigeix i presenta el programa ‘Més324’ (TV3). Premi Nacional de Comunicació 2015 per la seva llarga experiència en ràdio, va començar a Ràdio Salou (SER) i ha treballat a Catalunya Ràdio a diferents programes (Des d’‘El món s’acaba’ a ‘L’oracle’ i com a corresponsal a Madrid. És un dels promotors de Canal Reus TV.

Temas: