Quart aniversasi de la llei antitabac

Espanya sempre ha estat un país de tradicions i molt difícil de canviar-les

Espanya sempre ha estat un país de tradicions i molt difícil de canviar-les, com el fumar a la feina, hospitals, comerços, hotels i bars i restaurants.

Amb l’entrada en vigor de la nova llei antitabac el 2 de gener de 2011 es va prohibir fumar en el treball i en tots els llocs públics tancats. Això va causar una alarma social entre els fumadors per trencar amb aquesta tradició de tants anys, i alguns hostalers es van revoltar en contra de la llei.

Avui quatre anys després de l’entrada en vigor de la llei antitabac, hem aconseguit canviar aquesta tradició i treure el tabac al carrer, a més del reconeixement dels propis fumadors valorant que ara s’està millor i és més saludable l’estada en aquests llocs tancats. També s’ha aconseguit rebaixar el nombre de fumadors fins a un 24%, els ingressos per infarts en un 11% i la mortalitat per malalties cardiovasculars, però encara són molts els que fumen i les morts relacionades amb el tabac es xifren en més de 50.000 a l’any, una quantitat exagerada si tenim en compte que aquestes són evitables amb només deixar de fumar.

Esperem que, com fins ara, aquestes xifres vagin baixant de mica en mica durant els propers anys.

I recorda: El tabac és un vici no una necessitat, que perjudica greument la salut.

Fernando Guerrero Barrio

(Tarragona)

Temas: