El Parc Natural de Montsant urgeix la rehabilitació de Mas Roger

La Junta Rectora considera prioritari refer la coberta de l'edifici. Assegura que està apuntalada i en perill de caure

A principis d’aquest mes el Parc Natural de Montsant va renovar la Junta Rectora i es va escollir com a nou president a l’alcalde de la Vilella Baixa, Jordi Sabaté. Al mateix temps, es van definir les principals línies de treball i prioritats.

La rehabilitació de Mas Roger és una d’aquestes. Segons detalla Sabaté, «la Generalitat és la propietària de la finca i actualment l’edifici està en estat ruïnós». «La intenció inicial del Govern era impulsar la creació d’un centre d’interpretació natural i cultural del Parc Natural de Montsant, però el projecte es va quedar en intencions».

El president de la Junta Rectora urgeix la rehabilitació de l’espai, uns treballs que, segons Jordi Sabaté, haurien de començar per refer la coberta. «Està totalment apuntalada i contínuament hi ha filtracions, amb el perill de caiguda que aquesta situació suposa», lamenta.

Sabaté no entén com s’ha deixat oblidat el Mas Roger, tenint en compte el valor patrimonial i arquitectònic de l’espai. «És una finca excepcional, dotada amb aigua, basses i envoltada d’un emblemàtic entorn natural», explica el president de la Junta Rectora del Parc Natural de Montsant. De fet, l’any 2009 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local pel Consell Comarcal del Priorat.

Jordi Sabaté assegura que si la rehabilitació depèn de la disponibilitat de recursos econòmics, el Parc Natural haurà de buscar vies alternatives per impulsar la inversió. «La rehabilitació no pot esperar, sigui amb recursos públics o privats, s’ha d’actuar perquè no podem permetre que caigui la coberta», explica el president.

Altres projectes

A Jordi Sabaté també el preocupa la pèrdua de recursos econòmics que en els últims anys ha sumat el Parc Natural de Montsant, fins a arribar als 237.108 euros de pressupost per aquest any. «Aquesta xifra correspon als comptes que teníem fa cinc anys, amb aquests diners és difícil poder impulsar iniciatives», afirma el president de la Junta Rectora.

A més de la rehabilitació de Mas Roger, la llista de prioritats del parc també inclou altres iniciatives: la continuïtat del projecte ‘de Montsant a taula’, així com la recuperació de conreus abandonats creant sinergies necessàries amb els actors del territori per establir un projecte en l’àmbit de comarca són alguns dels projectes previstos a executar durant aquest any. Així mateix, continua sent una línia prioritària la divulgació dels valors i beneficis del Parc Natural de Montsant a partir de la realització de la campanya d’activitats i tallers, l’educació ambiental i l’edició de materials com ara l’agenda escolar. També destaca el suport en el projecte de protecció envers la contaminació acústica i lumínica dels municipis del Parc Natural de Montsant.

Jordi Sabaté també considera com una de les línies prioritàries del parc donar suport a la comissió de la Carta de Paisatge del Priorat i formar part de la junta de Prioritat, una de les entitats impulsores de la candidatura del Priorat a la Unesco.

«El Parc Natural de Montsant ha de ser un referent en les iniciatives que es porten a terme en l’àmbit comarcal, tant pel que fa al paisatge com en la promoció dels valors de la comarca del Priorat», conclou el president de la Junta Rectora.

Temas: