Tarragona: La sostenibilitat, al centre d’un nou model de ciutat

El departament de Neteja Pública de l’Ajuntament de Tarragona ha desenvolupat una important tasca de transformació de la ciutat en clau sostenible en els darrers anys

El passat 27 d’octubre de 2022 s’aprovava per consell plenari el document d’Avanç del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Tarragona (POUM). En aquest moment, s’establien les bases sobre les quals s’estructura un procés participatiu, obert als sectors implicats i a tota la ciutadania, per dibuixar la Tarragona del futur. Entre els eixos que determinen el debat i la redacció del nou POUM en destaquen la mobilitat sostenible i l’entorn natural. La sostenibilitat està al centre del nou model de ciutat per als pròxims 30 anys.

Es tracta d’una sostenibilitat entesa d’una manera àmplia i que l’Ajuntament de Tarragona aborda no només des d’un punt de vista urbanístic, sinó que va molt més enllà.

El consistori tarragoní, de fet, treballa la sostenibilitat de manera transversal i hi fa participar diferents àrees i departaments que, amb els seus projectes, encaminen la ciutat sostenible i de futur que ens ha de definir en els pròxims anys.

Neteja pública

Neteja Pública ha fet una important tasca de transformació de la ciutat en clau sostenible en els darrers quatre anys.

Una de les més destacades ha estat el projecte dels contenidors tancats, que ja s’està duent a terme a tres barris de la ciutat, el Serrallo, Cala Romana i Bonavista, i que ha donat resultats òptims de millora de la recollida selectiva. Per altra banda, s’estan eliminant de manera progressiva els contenidors soterrats, fet que afavorirà la disminució de la contaminació per la reducció important del pas de camions (un per cada tipus de residu) en aquells barris on encara n’hi ha. Finalment, cal destacar la tasca ingent per a fer desaparèixer els abocadors incontrolats, que Neteja junt amb la Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana, han treballat investigant l’origen dels abocaments i multant fins a 4.000 euros als autors.

La prioritat a mitjà-llarg termini des de Neteja i des de l’Ajuntament és afavorir tenir una ciutat neta i això s’està treballant amb els veïns i veïnes a través d’informadors; s’està sancionant qui no compleix amb la normativa ni l’ordenança vigents, així com afavorint l’ús de nous vehicles sostenibles.

GreenBelt 2026

El futur de la ciutat passa per les inversions previstes, sobretot gràcies al fons Next Generation EU. Una d’elles és la del projecte Tarragona GreenBelt’26 que proposa intervencions específiques en l’entorn terrestre, marítim i fluvial.

El projecte preveu la creació del Pla de gestió de l’Anella Verda de Tarragona, la renaturalització del riu Francolí i del tram urbà del Riu Clar, el desmantellament de la plataforma de la platja del Miracle, la naturalització de la llacuna del Parc de l’Anella Mediterrània, el foment de la biodiversitat al Parc de Sant Pere i Sant Pau i la restauració d’espais forestals erosionats en l’entorn del Pont del Diable. Un altre àmbit en el qual es vol intervenir de manera destacada són les platges de la ciutat, així com la recuperació de zones humides de la desembocadura del riu Gaià pel foment de la biodiversitat de la zona.

Mobilitat neta i ciutat cohesionada

En els darrers anys s’han implementat eixos cívics que fomenten la mobilitat a peu i en bicicleta, l’ús del transport públic i sostenible, així com la millora dels accessos i la circulació.

En aquest sentit, l’Empresa Municipal de Transports (EMT), en una estratègia conjunta amb la regidoria de Mobilitat, impulsa un canvi d’hàbits que requereixen potenciar els pàrquings dissuasius per aquelles persones que venen de fora de la ciutat i, alhora, recomanar l’ús de transport públic urbà, vetllant perquè aquest servei públic essencial estigui a disposició de la mobilitat ciutadana.

Amb una flota de 76 autobusos que cusen Tarragona, interconnectant el centre de la ciutat amb la perifèria, l’EMT impulsa una transformació cap a una mobilitat més sostenible amb la renovació de la flota de baixes emissions que va començar amb la compra de 10 autobusos híbrids, un pas previ que ajuda a modernitzar el parc de vehicles, i que aposta per la tecnologia elèctrica impulsada amb pila d’hidrogen, de la qual aquest any, arribaran els tres primers autobusos impulsats amb pila hidrogen.

Això se suma a la pacificació del centre de la ciutat amb l’alliberament del trànsit rodat al carrer Canyelles, convertint-lo en espai per vianants, la remodelació dels carrers López Peláez i Josepa Massanés i l’ampliació dels aparcaments dissuasius com el pàrquing Torroja, així com la creació de noves places a l’entorn de Joan XXIII.

Turisme sostenible

Per altra banda, recentment els fons europeus han atorgat 3,5 milions d’euros a la sostenibilitat turística.

El projecte inclou actuacions com la creació d’una infraestructura antidesbordaments al canal de la Mora, la implantació d’elements d’economia circular i reducció de residus al litoral, adequació i senyalització del camí de ronda, la zona per a vianants del Serrallo i l’aprofitament turístic sostenible dels espais.

Temas: