Aiguamúrcia exigeix que la reobertura del consultori mèdic de Pla de Manlleu

Abans de la pandèmia el metge hi anava quatre hores a la setmana. Atenia també Ranxos de Bonany, Moixita, Pinedes Altes i Aiguaviva

14 marzo 2022 18:10 | Actualizado a 15 marzo 2022 15:04
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament d’Aiguamúrcia ha començat una lluita perquè la pedania de Pla de Manlleu pugui recuperar el consultori mèdic que va perdre abans de la pandèmia. No entenen com a nuclis més petits en tenen i en canvi al Pla se li està donant llargues des de la Xarxa Santa Tecla, de qui depenia el servei, que ara s’ha derivat al CAP de Sant Jaume dels Domenys, situat a 13 quilòmetres per una carretera amb moltes corbes.

El consultori de Pla de Manlleu té assignats 120 usuaris –també de Ranxos de Bonany, Moixita, Pinedes Altes i Aiguaviva–, dels quals 32 tenen més de 65 anys. L’immoble també acull una farmaciola –que segueix funcionant– i una consulta administrativa. Inicialment, el metge del CAP de Sant Jaume hi anava quatre hores a la setmana per atendre els pacients. També hi acudia una infermeria, tot i que en dies diferents. Però el servei es va anar deteriorant, comenta al Diari Dolors Palma, primera tinent d’alcalde i regidora de Serveis Socials.

Va arribar la pandèmia i sense que ningú digués res, el servei va deixar de prestar-se. Des de l’Ajuntament, vista la situació epidemiològica, ho trobaven normal. El passat mes de gener, vist que la situació de la Covid 19 començava a millorar. el Consistori es va posar de nou en contacte amb la gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Dolça Cortasa. L’alcalde, Òscar Sendra, es va reunir amb ella i s’acordà fer una trobada entre els veïns i els responsables dels CAPs de Sant Jaume i l’Arboç, una reunió que va tenir lloc dimecres de la setmana passada.

Durant la trobada, els responsables mèdics i d’infermeria dels CAPs van explicar els serveis allí es prestaven, «però no van dir res de tornar a venir aquí», diu Palma. Fins i tot, els veïns estarien disposats a rebaixar les quatre hores que tenien de visita mèdica fins a dues. Des de l’equip de govern se’ls va demanar que replantegessin la situació.

Des de la Regió Sanitaria del Camp de Tarragona es diu que «des del consultori mèdic de Sant Jaume, l’equip d’atenció primària pot donar resposta a les demandes domiciliàries dels pacients que no es poden desplaçar al centre sanitari, per impediments generalment de caràcter físic. A més, l’ABS de l’Arboç té una unitat d’atenció domiciliària/fragilitat/complexitat per a pacients majors de 74 anys que ajuda en cas de necessitat l’equip de Sant Jaume dels Domenys».

Fonts de Salut afegeixen que «s’ha reforçat l’atenció telefònica amb línies de sortida dels centres i es disposa d’un repositori que permetrà donar sortida en el dia a totes les sol·licituds d’assistència. En el cas de patologia aguda, es podrà fer consulta telefònica per a poder fer el triatge que permeti establir el grau de prioritat. En el cas de patologia crònica es podran fer visites de seguiment amb alternança a les visites presencials per tal de fer vigilància de símptomes.

El que no entenen els veïns de Pla de Manlleu és com des del CAP de Vila-rodona s’atén els consultoris de les Pobles i Santes Creus i ells no poden disposar del servei.

Comentarios
Multimedia Diari