Comencen les obres de la rotonda d’accés a Baronia de Mar des de Bellvei

L’obra va ser considerada com a prioritària el 2020 per la Diputació de Tarragona per l’elevat trànsit al tram

12 septiembre 2023 20:25 | Actualizado a 13 septiembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Diputació de Tarragona va iniciar ahir les obres per a construir una rotonda d’accés entre el camí de Baronia de Mar, una urbanització situada entre els nuclis de Bellvei i Calafell, i la carretera TV-2126, que comunica Bellvei amb la C-32.

La intensitat mitjana diària de trànsit en aquest tram és de 5.064 vehicles al dia i la cruïlla d’accés a Baronia de Mar presenta una mitjana de 525 vehicles. Aquest fet va provocar que la Diputació la declarés com una actuació de prioritat alta l’any 2020, d’acord amb criteris de seguretat i rendibilitat.

L’alcalde de Bellvei, Valentí González, ha comentat que es tractarà d’un sistema «per fer fluir el trànsit i treure l’stop de l’encreuament tan perillós que hi ha». El batlle també ha assegurat que la rotonda aportarà una major seguretat pels vehicles. «Quan s’hagin d’incorporar a la carretera tindran més visibilitat i també és important perquè els autobusos escolars puguin girar millor».

Poca afectació

Des de l’Ajuntament de Bellvei han afirmat que les obres no seran molt agressives per al trànsit, perquè es portaran a terme per fases. El termini d’execució considerat per la Diputació és d’entre tres i cinc mesos. En aquest període de temps la circulació no es veurà greument afectada, perquè els talls de trànsit seran primer d’un carril i després de l’altre, ha explicat González.

El camí de la cruïlla amb la TV-2126 és l’única via que tenen els veïns i veïnes de Baronia per accedir al nucli de Bellvei. La presidenta de l’Associació de Veïns de Baronia de Mar, Ana Siles, ha apuntat que la nova rotonda és un avenç molt important, però el problema que continuaran tenint és el de l’accés a Bellvei.

«Abans nosaltres anàvem fins a l’N-340 i entràvem directament al poble, però des de fa uns cinc anys, hem d’anar fins allà i fer un canvi de sentit de dos quilòmetres per poder accedir-hi –ha dit–. La rotonda que s’havia projectat es va construir 400 metres més avall en direcció a Vendrell».

L’alcalde ha subratllat que «molta gent pensa que amb la nova actuació es farà una unió amb la rotonda que dona entrada al poble». En aquest sentit, ha exposat que van consultar si seria possible connectar les dues interseccions giratòries, però que per ara no està planejat.

«És un projecte que ens hem trobat fet i com que no estava previst, no es podrà realitzar una connexió amb l’altra rotonda durant aquestes obres». Així doncs, la nova rotonda serà independent i servirà només per donar accés a la urbanització des dels municipis de Bellvei i Calafell.

En aquest sentit, Siles ha comentat que esperen que les millores es puguin dur a terme en els pròxims anys: «Necessitem una connexió que ens permeti accedir al nostre poble i confiem que d’aquí a uns anys tinguem l’accés del tot complert».

Un projecte que ve de lluny

La rotonda d’accés a Baronia de Mar és una obra que fa anys que la Diputació de Tarragona va projectar. L’any 2020 va ser inclosa en el Programa quadriennal d’inversions a la xarxa local 2020-2023, i a finals de 2022, el projecte va sortir a licitació per un import de 274.271,22 euros amb IVA inclòs.

El procediment va quedar desert perquè no va rebre cap oferta i el mes de maig de 2023 es va tornar a licitar el contracte, on aquest cop van presentar-se tres empreses. A causa del pas del temps, els preus dels materials per a les obres públiques han incrementat i és per això que el pressupost d’execució ha resultat ser de 354.685,62 euros. A aquest import s’hi afegeixen les línies elèctriques i telefòniques afectades i les expropiacions, i ascendeix a un total de 377.567,98 euros.

Comentarios
Multimedia Diari