Compte enrere per el nou Ball de Galeres de Valls

Aquests dies ja han començat els actes previs a la Festa Major. Enguany comptarà amb un ball nou, la recuperació del qual s’ha fet durant molts mesos

11 junio 2024 19:48 | Actualizado a 12 junio 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta setmana a Valls preestrenarà el nou Ball de Galeres. Una recuperació que s’ha fet durant molts mesos i on fins i tot han hagut de buscar components per poder tirar endavant el projecte. Tot ha anat a càrrec de la Colla Gegantera La Pessigolla. Concretament, la prestrena oficial serà diumenge a la tarda, quan ja es mostrarà en societat, i algunes persones que l’han fet possible podran veure els vestits nous, i les galeres. De fet, ja fa temps que assagen el ball, i ara ja compten les hores que queden per poder-ho mostrar.

Les primeres notícies documentades d’aquest ball les tenen de la mà de Francisco de Zamora a l’Ajuntament de Valls. Aquest comenta que durant les festes surten diferents balls, i gegants i entre ells hi ha el de Galeres. El president de la colla Pessigolla, Sergi Iglesias, comenta que, tot i això, ja «sembla que existia des d’abans». A més és qui s’ha encarregat de fer les galeres.

Iglesias es mostra molt satisfets de l’acollida que ha tingut. Ha assegurat que els balladors que són 10, abans de la presentació ja els tenien, però que amb la crida que van fer han aconseguit més persones disposades a donar suport, i també a formar part del ball. En total, són 4 turcs, 4 cristians, l’àngel i el dimoni.

El president de l’entitat assegura que també és important la gent de logística.

Aquests dies fan els últims assajos. De fet, fins fa pocques hores no havien pogut assajar amb les galeres reals, ni s’havien fet proves de vestuaris. Tot això, ha passat fa una setmana, i a hores d’ara encara estan acabant els últims detalls de les galeres. Iglesias explica que la gent que ha vist els vestits, assegura que «són espectaculars, i que agradaran molt». No va ser fins passat Setmana Santa, és a dir el mes d’abril, quan la música composta per Roger Borràs va estar punt, i també la coreografia, feta per Marina Egea. A partir d’aquí es van posar a treballar.

Divendres tindrà lloc la preestrena dedicada als més de 200 mecenes que han col·laborat perquè tot això sigui una realitat. Un pressupost que ha ascendit als més de 30.000 euros, però que el president de la Colla Pessigolla es mostra orgullós d’haver-ho aconseguit. Amb tot, espera que ara que surt al carrer hi hagi més gent «interessada i que s’animi a participar».

Una batalla històrica

El ball de Galeres representa la batalla naval de Lepant, el 1571 al Golf de Lepant. L’enfrontament va ser entre els turcs otomans, contra una coalició cristiana que s’anomenava Lliga Santa. Els cristians van ser els guanyadors, i només 30 galeres turques van poder resistir, així van frenar l’expansionisme turc pel Mediterrani Occidental. A més la Lliga Santa estava formada pels regnes d’Espanya, la República de Venècia, la República de Gènova i altres.

Comentarios
Multimedia Diari