El conreu del cigró centra les seves Segones Jornades

El dia 11 i 12 de novembre es faran diverses xerrades i activitats per parlar del producte autòcton del municipi i saber com es crea

10 noviembre 2023 11:43 | Actualizado a 10 noviembre 2023 11:48
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És el segon any consecutiu que Senan tindrà una jornada sobre el Cigró del municipi. Es tracta, d’un cigronet que durant molts anys s’ha anat plantant a les diferents cases de Senan, per a l’autoconsum, i que la llavor ha anat passant de mares, pares a fills i filles. És una varietat, que així com afirma l’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, també es pot trobar «al Bages», i que és petita. Per tant, el principal objectiu és donar a conèixer aquesta varietat, i donar «valor al municipi».

L’any passat els dos dies van estar molt centrats a explicar com s’havia desenvolupat aquest cigró, i en aprofundir més en la història de tota la tradició. De fet, Ferrer comenta que «hi ha famílies que fa 50 anys que el planten». Per aquest motiu, van fer un tast sensorial i van conèixer les diferents varietats, però aquest 2023 serà diferent, ja que va dedicat a explicar i veure les condicions que necessitat aquesta varietat del cigró per mantenir-se, i quines son les millors condicions per conrear-lo. Per aquest motiu, s’ha fet un estudi sobre la recuperació de Senan, a càrrec de la Fundació Miquel Agustí. L’alcaldessa ha explicat que ha consistit a recollir llavors de diverses cases que planten, i que entre elles les condicions son diferents, algunes tenen unes condicions més humides, mentre que les altres més seques. A partir d’aquí s’han plantat totes, i s’ha abstret les conclusions de quines son les millors condicions per aquesta varietat del cigró. I això serà el primer que s’explicarà en la jornada tècnica que es farà el dia 11 de novembre a partir de dos quarts de sis de la tarda.

El canvi climàtic present

L’alcaldessa posa èmfasi en comentar que també se centraran a parlar sobre com afrontar tot això amb el canvi climàtic, que els seus efectes ja es noten. De fet, l’any passat la collita ja no va ser molt gran. I enguany la sequera que vivim des de fa molt temps, i que ha fet estralls en tots els territoris també ha fet que no hagi sigut una gran collita. Tot i això, l’alcaldessa indica que «preveiem collir-ne menys». I és que al municipi tenen una cigronera on tots els veïns i les veïnes interessades poden anar a plantar-ne. Carme Ferrer reconeix que «la sequera ha sigut un gran problema».

Comentarios
Multimedia Diari