Acord entre el ministeri i els veïns de Lilla per les indemnitzacions de les esquerdes

Es compromet a intentar fer efectiu el pagament als afectats dels més de 700.000 euros que suposen els danys «abans de finals d’any»

18 octubre 2023 21:46 | Actualizado a 18 octubre 2023 21:51
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Acord entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) i els veïns de Lilla pel pagament del cost de les indemnitzacions, fruit de les esquerdes originades per les obres del túnel del Coll de Lilla. Segons ha pogut saber el Diari, el Govern Central s’ha compromès a avançar els diners, per tal que els veïns puguin iniciar les obres de reparació dels habitatges, que van veure’s afectats durant les voladures que es van portar a terme fruit de la perforació del túnel per on passa l’A-27.

Aquest és un tema que feia uns quants mesos que estava encallat, després que hi havia un desacord entre el Ministeri i l’empresa Acciona –responsable de les obres– sobre qui havia d’assumir els costos. Finalment, el Ministeri ha decidit que inicialment es farà càrrec del seu pagament i que si es dona el cas ja litigarà amb la constructora, per tal que sigui aquesta la que ho acabi assumint.

El juliol de l’any passat un pèrit va fer una valoració dels danys, on es va quantificar en més de 700.000 euros l’import dels danys. Aquest es va entregar a l’empresa, tenint en compte que inicialment s’havia plantejat que aquesta era la responsable de les esquerdes. Tanmateix, Acciona se’n va desentendre i deia que era el Govern qui ho havia d’assumir, de manera que havia assegurat que presentaria un litigi, que podria acabar allargant el tema durant molt de temps.

L’acord arriba dies abans de l’acte d’inauguració d’aquest tram d’autovia, previst per dilluns

Mentrestant els veïns continuaven sense cobrar, el que va provocar que el passat 30 de setembre organitzessin una segona manifestació protestant per la situació. Finalment, aquest dimecres a la tarda aquests es van reunir amb el secretari general d’Infraestructures del Mitma, Xavier Flores, el subdelegat del Govern, Santiago Castellà, i l’alcaldessa de Lilla, Glòria Rovira, i van arribar a l’acord.

Després d’aquesta reunió, l’executiu en funcions també assegurava que «intentarà» que els veïns puguin cobrar «abans de finals d’any».

Per la seva part, l’alcaldessa de Lilla assegurava que «a nosaltres ens és igual que ens paguin uns o altres. Hem de rebre els diners d’on sigui perquè encara que siguin cases velles les hem de poder arreglar i ara mateix allò fa mal de veure».

L’acord es produeix dies abans de la inauguració d’aquest nou tram de l’autovia entre la variant de Valls fins a Montblanc previst per dilluns. L’acte, on assistirà la ministra en funcions, Raquel Sánchez, podria haver sigut una nova oportunitat de cara als veïns de cara a tornar a protestar. Tanmateix, s’ha volgut evitar. «Entre la segona manifestació i l’acte del dilluns suposo que ha fet que es moguessin les fitxes més ràpid, perquè la pancarta la teníem allí guardada», afirma Rovira.

L’alcaldessa valorava «molt positivament» l’actitud negociadora del subdelegat del Govern en funcions durant aquesta situació. Així mateix, es mostrava a l’expectativa sobre el nou tram d’aquesta autovia, quan falten pocs dies perquè entri en funcionament. «Encara queden moltes coses», deia.

Comentarios
Multimedia Diari