Els veïns de Lilla faran talls de carretera els diumenges

Començaran a partir del 16 de juny en forma de protesta, després que el Ministeri de Transports es negués a avançar els diners de les indemnitzacions per les obres del túnel

04 junio 2024 21:15 | Actualizado a 05 junio 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després que el Ministeri de Transports notifiqués que no avançaria els diners de les indemnitzacions pels danys causats arran de les obres del túnel del Coll de Lilla, els veïns i veïnes afectats han decidit en la darrera assemblea que passaran els talls de carretera dels dilluns als diumenges. «A partir del 16 de juny tallarem la rotonda del Rifacli, que va cap a la C-14, l’N-240 i l’AP-2, des de les sis fins a les vuit de la tarda», ha assegurat al Diari l’alcaldessa de Lilla, Glòria Rovira.

Rovira ha explicat que els diumenges «hi ha un volum de cotxes impressionant» perquè durant el cap de setmana baixa gent cap a la platja i «sempre s’hi fan cues» en l’operació tornada. Mentrestant, l’Ajuntament de Montblanc s’encarregarà de posar un advocat perquè porti el cas una altra vegada. «L’advocat serà qui parli amb els afectats i amb l’empresa constructora», ha dit l’alcaldessa de Lilla, ja que u informe del secretari d’Estat d’Infraestructures del dia 27 de maig va determinar que la «responsable» dels danys per les obres era l’empresa concessionària Acciona. Des del Ministeri van comentar als veïns d’aquesta petita pedania de Montblanc que el cas havia de seguir la via civil i que haurien de ser ells mateixos els que reclamessin els diners a l’empresa constructora.

Les primeres esquerdes a Lilla van aparèixer l’any 2019 i hi ha gairebé 90 cases afectades

Amb tot, uns dies abans que s’inaugurés el túnel del Coll de Lilla, la que era ministra en aquells moments, Raquel Sánchez, va comprometre’s a avançar els diners de les esquerdes als veïns, per després reclamar-los a l’empresa i recuperar el cost de les indemnitzacions.

En aquest sentit, Rovira ha afirmat: «Ara diuen que aquest acord no serveix per res i que anem a parlar amb Acciona nosaltres, que ells no hi van. Si aquesta gent té la potestat de firmar un acord i després un altre dia dir que no serveix per res, és que no tenen paraula».

Una querella al Ministeri

«Volem denunciar a la ministra, que es va omplir la boca el dia de la inauguració del túnel dient que els afectats no ens preocupéssim perquè rebríem les indemnitzacions», ha exclamat l’alcaldessa pedània, qui també ha manifestat que «l’Ajuntament de Montblanc és qui sempre s’ha posat al costat dels veïns i és qui farà la querella contra el Ministeri de Transports en nom de tots els afectats».

Des de Lilla se senten «molt decebuts, enganyats i manipulats» per aquest fet. Arran de les obres, hi ha quasi 90 cases esquerdades que van patir durant els quatre anys que van durar les obres i que han esperat dos anys més per rebre els diners de les esquerdes, valorats en més de 700.000 euros.

Rovira ha lamentat que l’obertura de la via penal implicarà més espera. «Això vol dir que hem d’anar al jutjat i que hem d’esperar els anys que siguin per poder cobrar, perquè això va com va –ha dit–. Potser seran quatre o cinc anys més esperant que ens donin uns diners amb els que no tindrem ni per començar a fer les obres, perquè la mà d’obra, els jornals i el material haurà pujat amb el temps».

D’altra banda, també ha recalcat que el Ministeri de Transports es va deixar molts treballs per acabar, com posar més pantalles de so, asfaltar alguns camins i refer-ne d’altres que van ser destrossats per a l’execució de les obres del túnel.

Comentarios
Multimedia Diari