L’edifici històric de Ca Xapes de Valls tornarà a ser una Llar de Jubilats

Es farà una inversió de 2,5 milions d’euros en aquest antic immoble patrimonial que està tancat des del 2009

28 julio 2022 10:01 | Actualizado a 28 julio 2022 10:15
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres de rehabilitació integral de l’edifici històric de Ca Xapes per reconvertir-lo en un nou equipament públic que aculli de nou la seu de la Llar del Jubilat de Valls s’han iniciat aquest estiu.

Les obres, amb una inversió de 2,5 milions d’euros IVA inclòs, permetran rehabilitar la totalitat de l’estructura i cobertes de Ca Xapes i, a la vegada, adequar ja, en aquesta primera fase, les plantes baixa i primera de l’edifici a les activitats que es desenvoluparan en el nou equipament.

L’edifici, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i construït a mitjans del segle XIX, és un dels testimonis més destacats de l’arquitectura industrial de l’època.

$!Façana principal de Ca Xapes de Valls. Foto: Núria Torres (ACN)

El projecte contempla protegir, mantenir i rehabilitar la composició de les façanes, així com altres elements destacats de la construcció com, per exemple, les columnes de forja i els sostres encavallats originals. L’interior, amb una superfície construïda de 2.050 metres quadrats, es reforma per fer-lo més funcional i adaptat a les necessitats de la Llar i de les activitats de l’equipament.

Així, donant prioritat a l’accessibilitat, a peu de carrer en planta baixa i amb entrada directa des del carrer muralla de Sant Antoni, s’hi instal·laran les sales que acolliran les activitats que apleguen més participants, en concret, el bar cafeteria i la cuina i un saló de ball que podrà operar també com un gran espai polivalent per a diverses activitats.

En aquesta fase també s’adequarà ja la primera planta que acollirà un ampli gimnàs, l’aula d’informàtica, la sala de biblioteca i altres espais per activitats. La segona planta es deixarà a punt per adequar-la, en una segona fase, amb espais per a sala d’actes i diversos despatxos, entre d’altres. Una escala i l’ascensor, a la zona central de l’edifici, comunicaran les diverses plantes.

$!Interior de l’històric edifici de Ca Xapes de Valls en fase de rehabilitació. Foto: Núria Torres (ACN)

Les obres, a càrrec de l’empresa Obres i Contractes Penta, compten, a més del finançament municipal, amb el suport econòmic a través del Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona i, a la vegada, s’ha sol·licitat subvenció als fons europeus Next Generation.

El projecte dona prioritat a la funcionalitat del futur equipament per garantir l’accessibilitat a tots els serveis adreçats a la gent gran, amb espais prou amplis perquè l’edifici de Ca Xapes, a tocar del Centre Històric, pugui obrir les seves portes a altres associacions de la ciutat, on s’hi podien celebrar actes i activitats públiques i convertir-lo així en un punt de trobada cívic i d’intercanvi intergeneracional.

Està previst que les obres acabin a finals del 2023 o principis de 2024. Foto:

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari