L’església de Barberà de la Conca, sense ajuda per ser reparada

L’any 2015 es va signar un conveni amb l’Ajuntament, en el qual la Diputació de Tarragona es comprometia a invertir 300.000 euros, mentre que el Govern n’aportaria 200.000

22 febrero 2024 20:40 | Actualizado a 23 febrero 2024 20:35
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Generalitat assegura no tenir cap compromís en la subvenció d’ajuts per pal·liar els efectes de les esquerdes que pateix Barberà de la Conca, segons han afirmat informacions de Catalunya Ràdio.

Des de l’Ajuntament s’han mostrat sorpresos amb aquestes declaracions, donat que l’any 2015 es va signar un conveni en què el Govern i la Diputació de Tarragona es comprometien a invertir 500.000 euros.

Concretament, 300.000 euros els assumia la Diputació, mentre que 100.000 serien del Departament de Territori i uns altres 100.000 del Departament de Presidència, a banda dels estudis que es necessitessin durant tot el procés de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Fonts de la Generalitat han assegurat que l’acte va ser una «declaració d’intensions que no comportava obligacions». En aquest sentit, l’alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira, ha assegurat al Diari que «més enllà del fet que ho vulguin titllar amb un nom o un altre, el document és molt clar.

Hi ha uns acords firmats on cada departament diu exactament el què farà, que és atorgar subvencions». Rovira ha afegit que «tot el poble de Barberà era allà present el dia que es van signar els acords» i que «si aquesta és la versió oficial, el poble només es pot sentir d’una manera i és, completament estafat».

1,3 milions d’euros invertits

Des del consistori han apuntat que porten, aproximadament, 1,3 milions d’euros invertits, dels quals 670.000 han vingut de la Diputació de Tarragona i la resta ho ha pagat l’Ajuntament, que ha hagut de demanar un crèdit.

«La Diputació sempre ha tingut aquesta sensibilitat envers el poble i han entès el problema de Barberà –ha comentat el batlle–. Més enllà del conveni, ha fet més del que va signar aquell dia i, per tant, quan una institució fa més del que es va firmar vol dir que alguna altra no està fent el que ha de fer».

Des de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya han realitzat els estudis cartogràfics per fer un seguiment de l’evolució de les esquerdes, però segons l’Ajuntament del municipi, «això era una part de l’acord».

Les esquerdes a Barberà de la Conca han implicat haver d’enderrocar diverses cases i la capella del Roser, i està previst enderrocar un altre habitatge en les pròximes setmanes.

«La tristesa és que no tenim un final, perquè l’esquerda no para. Ara mateix hauríem d’enderrocar una casa a finals de febrer o a principis de març, perquè no podem dilatar-ho més», ha dit Rovira.

S’han invertit 1,3 milions d’euros en l’esquerda, dels quals 670.000 han estat de la Diputació

D’altra banda, també caldrà actuar en diversos carrers i reurbanitzar el carrer Sant Victorià, perquè l’esquerda l’ha trencat completament i no és segur per caminar-hi.

El dia 1 de març, representants de la Generalitat de Catalunya es reuniran amb l’Ajuntament per parlar d’aquesta situació.

Rovira ha assenyalat que «de moment el poble de Barberà escoltarà la seva versió, perquè les nostres necessitats són molt clares, totes passen per necessitats econòmiques. Però ja no sabem què demanar, si després tot ha de quedar en paper mullat».

«Si aquest és el compromís que tenim del Govern i el nostre futur és igual de pèssim, no sé com ho solucionarem –ha manifestat l’alcalde–. Suposo que arribarà un moment en què l’Ajuntament farà fallida econòmica i ja veurem si algú es dona per al·ludit».

Comentarios
Multimedia Diari