La Casa Creus del Pont d’Armentera serà un bé cultural d’interès local

L’edifici emblemàtic de quatre plantes, situat al carrer de la Planeta, es reformarà per donar-li diversos usos als espais interiors i exteriors

23 mayo 2023 20:23 | Actualizado a 24 mayo 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament del Pont d’Armentera ha sol·licitat que es declari la Casa Creus com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Es tracta d’un edifici rellevant pel municipi, ja que va esdevenir la casa dels directors de la indústria tèxtil que va haver-hi al barri de la Planeta a les darreries del segle XVIII.

És una edificació de quatre plantes amb jardí al costat i també a la planta de dalt, on s’hi pot accedir pel carrer de darrere. L’immoble és propietat de l’Ajuntament des de finals de la dècada dels noranta i enguany s’ha fet una petició al Consell Comarcal de l’Alt Camp per poder declarar-lo amb aquesta condició.

L’alcaldessa del Pont d’Armentera, Montserrat Feliu, ha assegurat que l’estructura de la Casa Creus es troba en molt mal estat. El projecte ascendia a la quantitat d’uns 600.000 euros abans de la pandèmia i en revalorar-lo ha augmentat fins als 700.000 euros, ha comentat la batlle.

En aquest sentit, l’Ajuntament del Pont d’Armentera és un Consistori petit amb uns 500 habitants i no pot fer front a inversions d’aquestes magnituds. «Haurem de fer la restauració per fases, perquè en un poble petit com el nostre els ingressos són mínims i ens hem de basar en les subvencions».

Tenen un Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona de 345.000 euros, però des del Consistori han assenyalat que aquest import no és suficient per a desenvolupar tot el projecte.

Feliu ha recalcat que aquest és un dels principals motius pels quals volen aconseguir el reconeixement. «La intenció de declarar-la BCIL és per poder optar a altres subvencions, perquè tenim planejat un macroprojecte per restaurar-la tota».

El projecte

En l’actualitat, la planta baixa de la Casa Creus s’utilitza com a magatzem municipal. L’alcaldessa ha explicat: «De moment només hem donat ús a aquest espai. A la resta de les tres plantes voldríem fer alguna obra per si de cara a un futur es volgués instaurar un bar a la segona planta amb sortida a la terrassa superior».

Una altra de les propostes que es plantegen pel futur és emprar l’últim pis per crear-hi diferents sales. «A dalt de tot dividiríem l’espai en habitacions per si mai calgués fer un centre de dia». Els espais estarien destinats en la seva totalitat a la gent gran, ja que el 80% de la població del Pont d’Armentera són persones de la tercera edat.

l A banda del projecte planejat a la Casa Creus del Pont d’Armentera, també s’està començant a dur a terme un projecte per restaurar la fàbrica tèxtil dels Cardona, una construcció d’important rellevància dins del passat tèxtil que té el municipi

Comentarios
Multimedia Diari