La depuradora de Blancafort tindrà una instal·lació fotovoltaica

L’estació depuradora d’aigües residuals, situada al barranc del Tossal Gros, disposaria de 42 panells solars a l’entrada de la parcel·la

09 noviembre 2023 12:23 | Actualizado a 09 noviembre 2023 14:00

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha aprovat el projecte constructiu dels col·lectors i l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) al terme municipal de Blancafort. En l’actualitat, el poble no disposa d’una EDAR i les aigües s’aboquen a camp obert a través d’un col·lector al barranc del Tossal Gros.

El projecte va ser adjudicat pel Consell Comarcal l’any 2021, gràcies a un conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). L’objectiu principal de l’obra és poder depurar les aigües residuals que es generen al municipi abans de ser abocades al medi natural.

L’EDAR està projectada a la Plana, una zona ubicada dins del Barranc del Tossal Gros, al sud de Blancafort. La conca de drenatge d’aquest barranc, que desemboca al riu Francolí, té una superfície de 19,9 quilòmetres quadrats. Actualment, no hi ha un accés directe a l’emplaçament on es projectarà l’EDAR. Per aquest motiu, es crearà un camí d’accés a la planta sobre la mateixa parcel·la expropiada, que la connectarà amb la carretera TV-2337.

Aquest accés, d’uns 40 metres de longitud, tindrà dos carrils de circulació i serà en forma d’intersecció. No hi haurà carrils de canvi de velocitat ni tampoc carrils centrals per a afavorir la maniobra de gir a l’esquerra dels vehicles, segons s’especifica al projecte.

Fases del projecte

El projecte es divideix en diferents fases. En primer lloc, es portaria a terme la creació del camí d’accés a l’EDAR i, posteriorment, l’execució de l’esplanada i la construcció dels elements de l’estació depuradora. Es construirà un edifici de control amb diverses sales, magatzem, despatx, el menjador i vestuari amb lavabo.

D’altra banda, el projecte també contempla la instal·lació d’aigua de serveis amb desinfecció per al reaprofitament de l’aigua per a tasques de neteja i regadiu. En últim lloc, s’executarien les rases, els trams dels col·lectors i del sobreeixidor.

Instal·lació fotovoltaica

El projecte de creació de l’EDAR de Blancafort també contempla la instal·lació d’un camp fotovoltaic a l’entrada de la parcel·la, per tal de «donar compliment a l’Article 28.2 de la Llei 16/2017». Aquest camp estarà format per 42 panells amb 400 Wp de potència, que permetran assolir una potència total de 16,8 kWp.

S’estima que el consum energètic total de la planta és aproximadament de 59.000 kWh/any. Amb el camp solar fotovoltaic es preveu poder obtenir un total de 17.874 kWh/any i d’aquesta manera cobrir un 33,01%, una xifra superior al 20% que es requereix amb fonts d’energia renovable.

El termini d’execució de les obres és de 10 mesos a partir de la seva adjudicació. El projecte constructiu dels col·lectors i l'estació depuradora d'aigües residuals de Blancafort té un pressupost de 1.720.570,83 euros, que amb IVA ascendeix a un total de 2.081.890,70 euros.

l El projecte de construcció de la depuradora d’aigües a Blancafort té un termini d’execució de 10 mesos. L’obra té un pressupost de 2.081.890,70 euros amb l’IVA inclòs, als quals s’afegeixen 16.865,92 euros d’expropiacions del terreny. En total, l’actuació ascendeix als 2.098.756,62 euros.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari