La remodelació de la depuradora de Valls costarà 1,6 milions d’euros

El consistori ha tret a licitació la primera fase del projecte, en què es farà una actualització dels equips actuals, que daten de l’any 2000

11 noviembre 2023 12:31 | Actualizado a 11 noviembre 2023 14:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Valls ha tret a licitació la primera fase d’obres a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR), una actuació que comportarà una inversió de més de 800.000 euros i que compta amb el finançament de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

«El que abordem és la modernització de la depuradora, que està feta des de fa 23 anys i que necessita una posada a punt en general, dels equips i de les instal·lacions interiors i exteriors», ha assegurat el regidor d’Actuacions Públiques i Serveis, Martí Barberà.

També ha assenyalat que es va acordar amb l’ACA desglossar el projecte en dues fases. «La primera és la que s’està licitant ara, que contempla unes millores en la xarxa elèctrica i en diferents elements físics de gestió de les aigües residuals. El que farem és tenir el mateix sistema, però renovar i modernitzar les instal·lacions».

La millora de l’EDAR donarà pas al projecte de recuperació dels torrents de la ciutat

Algunes de les actuacions previstes durant el projecte hi ha la substitució d’un quadre elèctric, una bateria de condensadors i tres bombes d’impulsió, la instal·lació d’un sistema de detecció i extinció d’incendis als quadres elèctrics, i la substitució d’un pont dessorrador/desgreixador. Aquesta fase té un termini d’execució d’uns cinc mesos i des del consistori han comentat que preveuen adjudicar les obres enguany i que puguin finalitzar durant el 2024.

Un cop enllestida la primera part començarà la segona fase, que implicarà un pressupost de 780.000 euros, finançat per l’ACA, per a actualitzar del tot les instal·lacions de l’EDAR. Tot plegat seran més d’1,6 milions d’euros en una actuació que està previst que estigui enllestida a mitjans de l’any 2025.

Recuperació dels torrents

Barberà ha recalcat que aquestes obres permetran «posar al dia» l’EDAR per començar amb un altre projecte, la retirada dels col·lectors de la llera dels torrents del Catllar i la Xamora.

«Això ens va molt bé, perquè teníem un projecte amb l’ACA per treure els col·lectors en alta dels torrents. Ara mateix la depuradora està sobrepassada, i per tant, és una peça més de tot el cicle de l’aigua que estem treballant des de fa anys».

El projecte dels col·lectors compta amb una inversió de nou milions d'euros i s’eliminarien les canonades dels col·lectors que es van col·locar als anys 90, segons ha asseverat el regidor. «Els col·lectors que recullen l’aigua de la ciutat es van posar enmig de la llera, perquè en aquell moment era la solució més ràpida. Hem treballat des de fa tres anys en un projecte executiu per treure’ls i situar-los a la xarxa en baixa».

D’altra banda, en aquestes actuacions també està previst tancar la depurada del Polígon Industrial. «En el moment en què els col·lectors es treguin de la llera, la industrial deixarà de funcionar com a depuradora i tot ho farà la depuradora urbana, que és la que ara arreglem amb el projecte d’obres».

Barberà ha incidit en que «tots són projectes que estan relacionats, però que són independents» i que aquest és el pas previ per fer la recuperació mediambiental dels torrents que marca el POUM. «Són 44 hectàrees que estan dins de la trama urbana i que si els recuperem i els destinem com a zones verdes naturals, la ciutat farà un gran canvi a nivell qualitatiu i de sostenibilitat», ha conclòs.

Comentarios
Multimedia Diari