Malestar a Valls per no optar al projecte ‘barris amb futur’

La regidora d’Urbanisme, Sònia Roca, assegura que porten molt temps per presentar una proposta sobre el barri antic i no han pogut

05 mayo 2024 21:03 | Actualizado a 06 mayo 2024 07:00

«I avui m’assabento amb una nota de premsa que el govern ha escollit els 20 ‘Barris amb futur’ sense donar veu als ajuntaments que fa més d’un any que esperen la convocatòria de la Llei de Barris», aquesta era la piulada que feia la regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Valls, Sònia Roca, a la xarxa X fa uns dies.

I és que el departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya havia concretat ja els 20 territoris on aplicarà, segons diuen, un programa pilot per desplegar la llei de millorament urbà, ambiental, i social de barris i viles de desembre de 2022. La idea és transformar les zones a través de la convivència i la feina de tothom qui viu, promocionant que la gent hi visqui, i que, per tant, hi hagi vida en aquestes zones.

Segons indiquen des de la Generalitat per triar aquests barris, on no hi ha el Barri Vell de Valls, són criteris quantitatius (indicadors com ara població migrant amb renda baixa-mitjana, població amb estudis baixos, joves sense estudis, població ocupada, renda mitjana per persona i treball de baixa qualificació) i criteris qualitatius basats en la capacitat de resposta del territori tant des de l’àmbit institucional com des de l’acció comunitària. Un altre dels arguments és demostrar que la intervenció comunitària proactiva permet trencar el cercle d’exclusió. Davant tot això la regidora de Valls mostra el seu malestar, ja que segons comenta des de finals del 2022 treballaven per poder presentar una proposta pel centre històric de la ciutat a la convocatòria que sortís envers això.

Roca comenta que el seu descontentament ve perquè no s’ha fet convocatòria, i perquè no entén «com s’ha fet aquesta tria». Comenta que des del consistori havien treballat per presentar un bon projecte per preparar el centre històric de Valls, perquè se’ls havia dit que el desembre del 2023 sortís la convocatòria, i res. Diu que volien treballar amb aquesta llei que «és una mica diferent», però que la tria que s’ha fet de moment no estan inclosos.

La regidora és conscient que no és l’únic consistori amb aquesta problemàtica. De fet, té constància que l’Ajuntament de Mataró es va trobar amb la mateixa situació, i han fet arribar el seu malestar a la Generalitat. El mateix vol fer la Roca, que ha comentat que ja té el contacte de la persona amb qui ha de parlar.

Amb tot considera que no els han «donat veu», tot i que «ja saben les necessitats que teníem i tenim». Recorda que al centre històric de Valls tenen teixit cooperatiu, tenen habitatges en molt mal estat... per tant, és una opció per formar part de tot aquest projecte, i per millorar amb ell la vida de les persones que hi ha, i que sigui un lloc més atractiu per poder assentar-se. Que sigui un lloc encara més atractiu per tots els vallencs i les vallenques.

Tot i això, la regidora ha deixat clar que seguiran treballant des de l’Ajuntament per tirar endavant millores pel casc antic, , però també per poder-se presentar.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari