Montblanc celebra 20 anys del Terrània

Es va inaugurar aquest divendres de la mà de Rafael Boixadera, director general de Ceràmica Collet, que enguany fan 150 anys

30 septiembre 2023 12:37 | Actualizado a 30 septiembre 2023 12:52

Terrània celebra els seus 20 anys aquest cap de setmana. A Montblanc ja està tot preparat per poder gaudir d’aquest Festival Internacional de Ceràmica. Es tracta, d’una fita molt important, que demostra la bona salut d’aquest esdeveniment tan important dins el món de la ceràmica a la Conca de Barberà. Recordem que l’any 2018 Terrània va obtenir la distinció del Premi d’Honor de l’Associació de Ceramistes de Catalunya en la modalitat de Premi Artesania de Catalunya.

L’encarregat d’inaugurar la vintena edició va ser Rafael Boixadera, director general de Ceràmica Collet, una empresa d’Esparreguera que està a punt de complir els 150 anys. Es tracta, d’una empresa que ha patrocinat el Terrània des de la primera edició, i per tant els faran aquest petit homenatge. Boixadera va passejar per les exposicions que es podran veure durant tot el cap de setmana, i va acabar a la mostra central que és a l’antic convent Sant Francesc.

En aquesta exposició central, les protagonistes, son les ceràmiques locals de Núria Albà, i Lluís Soler, que son de Senan, i ambaixadors del Terrània d’enguany, a qui se’ls ha dedicat també el cartell del festival. Com a novetat destaca una exposició col·lectiva amb una quarantena de peces que es podran veure a la Sala Sant Miquel a càrrec de membres de l’Associació de Ceramistes de Catalunya. A més, així com ja és habitual en altres edicions, hi haurà tallers i demostracions al claustre de Sant Francesc. Els tallers seran a càrrec Mardefang, i oferiran propostes d’aprenentatge de diferents tècniques com el calat i el torn, o la creació de figures de pessebre a motlle. Uns tallers pensats perquè els més petits, però també els grans s’ho passin d’allò més bé.

A l’edició d’enguany hi participen gairebé una trentena de ceramistes, concretament 27, 5 dels quals són d’Eslovènia, que és el territori convidat a aquest Festival Internacional de Ceràmica. Eslovènia pren al relleu a Gran Bretanya, que van ser els convidats de l’any passat. Forma part de la projecció internacional que es dona en aquest esdeveniment, i que es va començar ja a la primera edició. Des del 2015 van començar a haver-hi convidats, i han rebut una molt bona acceptació, i per aquest motiu ha anat tenint continuïtat al llarg de tot aquest temps.

La Festa s’allargarà fins al diumenge 1 d’octubre quan es posarà punt final al Terrània d’enguany, que es va presentar a Barcelona, i que pretén mostrar el seu bon estat de salut, i tota la feina que han anat fent durant tots aquests vint anys. Un esdeveniment per valorar aquesta artesania, i tots els seus productors, i més en aquests moments, quan costa més tenir en compte l’artesania i els petits productors, perquè la globalització i les grans marques s’han anat imposant.

Per celebrar aquests 20 anys, i paral·lelament al Terrània a Vimbodí i Poblet té lloc el Vitrum, la Festa del Vidre, que enguany han convidat a Terrània, com artesania visitant, per celebrar aquest aniversari. Per tant, es podrà veure una mostra del fons ceràmic de l’Ajuntament de Montblanc. A més, es podrà fer un tast d’aliments, que estarà tot molt relacionat amb la ceràmica, i la seva elaboració a través d’aquesta artesania tenint en compte el gust que deixa, i les particularitats que té per cuinar.

Des del consistori esperen que aquesta edició tingui un gran èxit, així com n’ha tingut moltes altres, i que siguin moltes persones, visitants, o del municipi.

Hi ha 27 ceramistes, i uns són d’Eslovènia, el lloc convidat, que agafa el relleu de Gran Bretanya
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari