Montblanc: La coronació del rei Pere el Cerimoniós, la cirera del pastís

L’acte de cloenda de la 37a edició de la Setmana Medieval va estrenar ahir una nova representació teatral, sota la mirada de centenars de participants de la festa, que van omplir de gom a gom l’església de Santa Maria

28 abril 2024 22:18 | Actualizado a 29 abril 2024 07:00

Ahir es va posar el punt final a la 37a Setmana Medieval de Montblanc, una edició que també ha estat marcada per les pluges del darrer cap de setmana, però que s’ha mantingut com un dels principals reclams turístics i d’oci de la província de Tarragona. La cirera del pastís la va posar ahir l’estrena d’un nou espectacle en l’acte de cloenda: la recreació de la coronació del rei Pere el Cerimoniós l’any 1336.

Abans, els personatges nobiliaris de la ciutat –els Veguers, la casa Alenyà, la casa Vilafranca, la casa Gener i la casa Reial–, van recórrer pels carrers i places de la vila per última vegada, durant la comitiva de les cinc cases. Tot seguit, a les sis de la tarda, l’església de Santa Maria de Montblanc obria les portes per començar l’acte de cloenda de la festa, un esdeveniment que es dirigeix, principalment, a les persones que participen en la Setmana Medieval.

L’any passat va tancar la programació la proposta ‘Dones de Llegenda’, i enguany, l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi va voler crear una nova representació amb una figura clarament protagonista: Pere el Cerimoniós, rei d’Aragó i comte de Barcelona, que va ser enterrat al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet.

El relat va resseguir la història del rei explicada pel montblanquí Jaume Conesa, qui va deixar enrere la vila de Montblanc per esdevenir escrivent i traductor a la Cancelleria Reial de Barcelona en temps de Pere III el Cerimoniós. Després d'haver jurat les constitucions de Catalunya, el rei es va coronar a ell mateix, sota el crit del públic: «Visca el rei Pere! Visca Catalunya!».

Davant de centenars de persones que omplien el temple, el president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Maties Martí, va iniciar els parlaments de cloenda assegurant que «malgrat la pluja d'aquests dies, podem tornar a repetir que tanquem una gran Setmana Medieval». Al seu torn, la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, va dirigir-se al públic assenyalant que la Setmana Medieval «és moltes coses alhora». «Sobretot és treball en comunitat, una gran feina i il·lusió que desplegueu i compartiu incansablement durant molts mesos –va dir Garriga–. La cultura no es fa sola, la fem entre tots i totes dia rere dia».

L’espasa d’honor

En acabar l’espectacle es va fer entrega de l’espasa d’honor de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. Sant Jordi i la princesa van donar l’homenatge a l’Institut Guttmann, una entitat que treballa en el camp de la neurorehabilitació, promovent la visualització i la inclusió de les persones amb diversitat funcional.

L’acte va tancar una programació extensa d’activitats durant dues setmanes, que han tornat a convertir la ciutat de Montblanc en la vila medieval més emblemàtica i llegendària del país.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari