Nulles vol estalviar 40.000 litres diaris d’aigua

L’Ajuntament té la intenció de canviar totes les canonades del municipi i a hores d’ara ja han fet la tasca en termes de fuites

21 diciembre 2023 07:26 | Actualizado a 21 diciembre 2023 07:30

La problemàtica de la sequera i l’aigua és patent a tot el territori, amb afectacions especialment a la Conca de Barberà. Però molts municipis estan prenent mesures veient que no hi ha previsions de pluja imminent. I Nulles és un d’ells.

El seu alcalde, Jordi Sánchez, diu que actualment «és estrany el municipi que no té problemes d’aigua», i aquest fet s’agreuja en aquells municipis que no estan connectats amb el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Nulles, es van reunir amb tots els veïns i veïnes ja fa uns dies per explicar quin és l’estat dels pous i de l’aigua a Nulles.

L’alcalde comenta que ja fa dos anys que tenen problemes amb l’aigua. Fa temps que han treballat, i ho continuen fent per no tenir cap fuita d’aigua. Van començar a canviar canonades que encara eren de fibrociment, i han anat revisant cada cop que han notat alguna cosa estranya, i hi han actuat per solucionar el problema.

Tot i això, Sánchez comenta que la intenció és «acabar de canviar totes les canonades que queden». A més han netejat pous pel tema dels cabals, i han enfonsat un pou que hi havia a 40 metres a 200 metres. Reconeix que «fa un any que els pous estan estables», i amb això han passat tot un estiu «sense restriccions».

Tot el projecte per modernitzar les canonades té un cost de 500.000 euros

«El nostre objectiu és avançar-nos a allò que pot venir l’estiu que ve», apunta el batlle, a més de voler complir els valors que ha determinat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que de moment, no els han pogut complir. Sánchez ha anunciat que si no aconsegueixen tenir un estalvi del 20% d’aigua fins a la primavera, a partir d’aquesta època hauran de començar a fer talls. Aquests entrarien en vigor entre la primavera i l’estiu, i serien, segons ha dit Sánchez, nocturns.

L’alcalde ha defensat que això no és una amenaça, simplement la intenció és conscienciar a la ciutadania, i que sàpiguen en quin punt es troba tot plegat. El principal objectiu és estalviar 40.000 litres al dia, que suposaria aquest 20%, per evitar que més endavant «haguem de prendre mesures més estrictes». Per aquest motiu, va voler avisar a totes les persones que viuen a Nulles, perquè tothom hi posés «una mica de la seva part».

Pel que fa als límits que ha establert l’ACA, Jordi Sánchez, ha reconegut que molt pocs dies han assolit els objectius. Comenta que això no es deu només a l’ús que en fan les persones, sinó que també «hi ha moltes cases rurals, a més de moltes granges connectades a l’aigua, i els animals no conten, però també consumeixen aigua». Per aquest motiu, considera, que també s’hauria de tenir en compte aquest factor. El batlle amb tot considera que tots com a societat «ens hem d’acostumar a viure diferent perquè no podem gastar l’aigua com fèiem fins ara». Creu que aquest moment és un punt d’inflexió per tot això, i que els hàbits s’han d’anar canviant.

Amb tot des del municipi esperen en un o dos anys haver pogut canviar totes les canonades. És un projecte costós, que preveu una despesa de 500.000 euros.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari