Rehabilitar Ca Padró de Valls aixeca l’interès dels arquitectes

El projecte és per habilitar una escola municipal de música. L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional i és un símbol

08 julio 2022 09:49 | Actualizado a 08 julio 2022 12:18
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Nou estudis d’arquitectura han presentat la sol·licitud per particiapar al concurs d’idees per a la rehabilitació de l’històric edifici de Ca Padró de Valls. L’objectiu és fer el futur equipament públic de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard.

L’Ajuntament continua així, des que l’any passat va completar l’expropiació de l’immoble, amb el procés per construir aquest emblemàtic equipament.

Ca Padró, al bell mig del carrer de la Cort i a l’entorn de la Capella del Roser, està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. A més una anella cultural junt amb els equipaments de la Biblioteca Carles Cardó i el Museu Casteller. Amb aquesta intervenció el centre històric guanya un espai de intrerés cultural.

L’actuació se centra en la rehabilitació del casal gòtic de Ca Padró que tindria els seus orígens entre la segona meitat del segle XIV i el segle XV.

L’Ajuntament ja ha realitzat un estudi arqueològic. Els arqueòlegs han confirmat que l’origen de l’edifici no es troba en l’antic hospital medieval de Santa Anna, però tot i així té un important valor històric.

L’Ajuntament ja va demanar acollir-se als fons Next Generation per finançar les obres

Històric

L’edifici era un gran casal que donava als carrer Forn Nou i de la Cort, propietat de la família noble dels Tamarit el darrer terç del segle XIV i inicis del XV i que després va passar a la família Torra.

Una altra part de la finca corresponia a una casa limítrofa a la capella de Santa Anna (l’actual capella del Roser) que va pertanyen primer a la família Huguet i després als Jofre.

En la primera fase del concurs d’idees, el jurat escollirà a principis de la tardor fins a un màxim de cinc gabinets d’arquitectura que seran els que, en la segona fase, hauran de presentar els estudis previs del projecte.

El jurat se centrarà en criteris de solvència tècnica i la seva experiència en projectes d’aquesta envergadura, tant pel que fa a escoles de música com a equipaments públics socioculturals o educatius i edificis energèticament sostenibles.

El jurat valorarà aspectes com la qualitat arquitectònica i urbanística de la proposta, la seva viabilitat constructiva, la integració dels importants elements patrimonials de Ca Padró en el futur equipament, així com la seva adequació al pla funcional d’usos del programa de necessitats de l’escola de música.

Compartides

L’estudi confirma que hi ha estructures de Ca Padró compartides amb altres edificacions veïnes i per això els participants al concurs d’idees hauran d’analitzar l’entorn més immediat i fer una proposta d’àmbit d’intervenció.

Els primers càlculs estimen que la rehabilitació de l’edifici per al nou equipament cultural podria comportar una inversió superior als 3,4 milions d’euros i, en aquest sentit, el consistori ja ha sol·licitat acollir-se als fons Next Generation amb finançament de la Unió Europea per ajudar a fer els treballs.

Comentarios
Multimedia Diari