Alan Parks: «Als 70 Glasgow era com Belfast però sense armes, amb els mateixos problemes endèmics»

L'escriptor escocès participa aquest diumenge en el festival BCNegra, on presentarà la tercera entrega del seu detectiu Harry McCoy, Bobby March no morirà mai.

12 febrero 2022 11:34 | Actualizado a 12 febrero 2022 12:30
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'escriptor escocès Alan Parks confessa que, com a narrador, prefereix el Glasgow dels anys 70 a la ciutat 'cool' actual, i aquest és l'ambient que descriu en la tercera entrega del seu detectiu Harry McCoy, Bobby March no morirà mai, en la qual les referències musicals, pel seu passat professional, estan molt presents.

Parks, que aquest diumenge participa a Barcelona en el festival BCNegra, diu que la seva intenció inicial en afrontar aquest llibre era «escriure sobre alguna d'aquelles estrelles del rock que no va acabar tenint èxit, aquells que eren en els grans concerts, però mai van arribar a ser les grans estrelles que van pensar que serien, gent com Jeff Beck o Brian Jones, al qual van fer fora dels Rolling Stones».

 

«L'autor participa en la taula rodona 'Paisley Park, Prince' amb Mike W. Craven y Mick Herron. Modera Juan Carlos Galindo. A les 11 hores, al Casino L'Aliança del Poblenou»

Justament, el buit que va deixar Jones va portar les seves 'Satàniques Majestats' a convocar un càsting al qual es van presentar molts músics i és aquí on situa Parks, que durant trenta anys va treballar en el sector de la música, al seu fictici guitarrista Bobby March. A més de la història musical, Bobby March no morirà mai (Univers en català  i Tusquets en castellà ) juga amb nombroses trames, entre elles la desencadenant principal, la desaparició d'Alice Kelly, una adolescent de tretze anys: « En aquest cas m'interessava que el motiu del segrest fos totalment diferent del que el lector imagina».

Les parts musicals de les novel·les de la sèrie McCoy són 'moments entre escenes' i la seva experiència prèvia en el sector li permet «anar més enllà dels grans concerts, que és el que la gent coneix, per aprofundir en la descripció de la vida d'un músic». Parks, que fins ara havia publicat Gener de sang i Fills del febrer, seguint aquest calendari imaginari del seu detectiu protagonista, ha trencat en aquesta ocasió aquesta seqüència, perquè la novel·la succeeix al juliol, però en el títol l'esperat març apareix al cognom de Bobby March. «En el proper no hi haurà trampes, la història passarà a l'abril», tranquil·litza.

Justifica situar les seves novel·les en els anys 70 perquè «aquest moment a Glasgow i en moltes ciutats industrials europees va ser una època de grans canvis, amb les antigues indústries que començaven a declinar, no havien començat els centres de negocis i en aquest escenari de canvi no tothom començava a encaixar».

 

 

Des del punt de vista de la delinqüència, afegeix, «als 70 a Glasgow no hi havia armes, la violència era molt personal, molt física, sobretot, hi havia gent apallissada, ganivetada, era de baix nivell; pagaven deu lliures per clavar una pallissa a algú, i això va canviar quan van entrar ingents quantitats de droga a la ciutat».

Sense ser un turmentat com molts policies nòrdics de novel·la negra, McCoy és algú, segons el seu creador, l'educació del qual l'ha convertit en «un desconfiat en els pilars de la societat, no té respecte pel sistema de l'ordre establert, adopta les seves pròpies decisions, es forma les seves pròpies opinions i moltes vegades ha d'operar al marge de la llei».

 

«McCoy desconfia dels pilars de la societat, no té respecte pel sistema de l'ordre establert, adopta les seves pròpies decisions, es forma les seves pròpies opinions i moltes vegades ha d'operar al marge de la llei»

Parks veu McCoy com algú que «decideix creuar de vegades la legalitat per aconseguir que venci la justícia, però mai se salta la llei per fer suborns o lucrar-se'n ell mateix», adverteix. En la tercera entrega de la sèrie el lector descobreix unes relacions entre Glasgow i el terrorisme nord-irlandès poc conegut: «Glasgow i Belfast són ciutats molt properes, estan connectades per vaixell i, de fet, residents de Glasgow tenen família a Irlanda i moltes vegades quan un delinqüent havia de desaparèixer un temps se n'anava a Irlanda o a l'inrevés». 

Abans, afegeix, la gent deia que Glasgow era «com Belfast però sense armes», amb els mateixos problemes endèmics, però la violència no era tan extrema com a Irlanda per aquesta absència d'armes.
Parks aprofita en les seves novel·les la seva llicenciatura en Filosofia Moral, «útil en trames de novel·les negres, en les quals un policia o un delinqüent han de prendre sovint decisions morals, com no les ha d'adoptar, per exemple, un comptable».

 

En la tercera entrega de la sèrie el lector descobreix unes relacions entre Glasgow i el terrorisme nord-irlandès poc conegut.


Sobre el seu personatge, Parks percep que McCoy és «una mica més llest, està menys enfadat, té un cap nou que suporta millor i intenta aprendre a no reaccionar de seguida, però tampoc li va molt bé en la seva vida».

Anuncia l'escriptor escocès que ja té dues novel·les més més escrites de la sèrie i manté la seva intenció de portar la saga a dotze novel·les, tantes com mesos de l'any, amb el límit temporal dels primers 1980, «quan la ciutat va canviar moltíssim, van començar a aparèixer les cafeteries de caputxino i les boitgues de dissenyadors, que ja no em resulta tan interessant des d'un punt de vista literari». 

Parks veuria amb bons ulls que les seves novel·les de McCoy es convertissin en sèrie televisiva: «Hi ha una opció, però tampoc espero que passi ja», confessa l'autor. 

Comentarios
Multimedia Diari