El 20% de les víctimes d’assetjament escolar ha intentat suïcidar-se

El 17% dels agressors també ha intentat treure’s la vida segons les conclusions d’un estudi de la Universidad Complutense de Madrid

03 noviembre 2023 11:41 | Actualizado a 07 noviembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 20% de les víctimes d’assetjament escolar i el 16,8% dels agressors de secundària han intentat treure’s la vida, segons un estudi presentat aquest dijous, que xifra en un 6,2% l’alumnat de 9 a 15 anys que pateix aquest maltractament i en un 2,1% els que són assetjadors -gairebé 220.000 víctimes i uns 74.000 matons-.

Són conclusions d’un dels treballs de recerca més exhaustius que s’han fet a Espanya sobre aquesta qüestió, basant-se en les respostes de 20.622 estudiants de quart de primària fins a quart de secundària de 325 centres educatius de les 17 autonomies, el 61,5% públics i el 38,5% concertats/privats.

És la primera vegada que un estudi «amb una representativitat (mostral) tan gran» interroga pels intents de suïcidi, destaca la directora de l’estudi, María José Díaz-Aguado, de la Unitat de Psicologia Preventiva de la Universidad Complutense de Madrid (UCM).

El percentatge dels que responen que alguna vegada a la seva vida ha intentat suïcidar-se és encara més gran entre els que exerceixen ciberassetjament: el 21,1 % de les víctimes i el 24,9 % dels assetjadors.

«Aquestes troballes subratllen la urgent necessitat d’intervenir des de les escoles en la prevenció del suïcidi, posant especial èmfasi a ajudar les víctimes de violència i abordar les dificultats socioemocionals dels que assetgen per garantir el benestar de tots els estudiants», explica Díaz- Aiguat.

Els resultats de l’informe, realitzat per impuls de la Fundació ColaCao i que han comptat amb la col·laboració de 15 conselleries d’Educació, reflecteixen que, de mitjana, hi ha gairebé dues víctimes per aula i un assetjador cada dos (estimant 28 alumnes per classe). Es defineix com assetjament quan una persona ho pateix o exerceix dues, tres o més vegades al mes durant els dos darrers mesos.

D’altra banda, el percentatge dels que reconeixen haver-se fet mal físic intencionadament en els dos darrers mesos és del 14,8% entre les víctimes i del 27,3% entre els assetjadors.

Segons Díaz-Aguado, treballar al centre educatiu contra l’assetjament s’ha demostrat com «una vacuna» eficaç contra l’exercici d’aquesta violència i ha demanat «apoderar» el professorat, reconèixer la seva tasca i proporcionar més recursos.

Hi ha més estudiants que es reconeixen com a víctimes a primària que a secundària; en el primer cas un 7,6% i en el segon un 5,3%.

A mida que avancen els cursos disminueix la xifra de víctimes, passant d’un 9,2% a quart de primària a un 3,8% a quart de secundària.

Comentarios
Multimedia Diari