El Centre de Normalització Lingüística de Reus cerca voluntaris

L’objectiu és crear noves parelles que practiquin el català amb la conversa, en el marc de la iniciativa Voluntariat per la llengua

30 abril 2024 11:32 | Actualizado a 30 abril 2024 11:42
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus fa una crida per afegir nous voluntaris a la iniciativa Voluntariat per la llengua (VxL), en la qual es practica català a través de la conversa entre una persona que vol millorar-lo i una que en sap i l’ajuda.

També es necessiten persones per a la modalitat virtual. Dit això, són molts els casos d’èxit. Per exemple, el de la Naicer i la Teresa. «Jo vaig voler millorar el meu català per mi mateixa i per ajudar els meus fills amb els deures de l’escola. La Teresa ha tingut molta paciència i mentre dialoguem, recorrem Reus. M’ha recomanat llibres i he perdut la vergonya a l’hora de parlar», diu la primera.

La Teresa explica que «el més positiu del VxL és que et familiaritzes amb l’altra persona, es crea un vincle i no jutges si ho fa malament». Un altre cas és el de la Johana, que com fa el curs intermedi de català, va demanar parella lingüística i va ajudar-la la Glòria.

«Tot i que he estudiat en català, mai he tingut la pràctica de parlar-lo i ara tinc l’oportunitat», declara la Johana. La Glòria destaca que quan conversen ho fan mentre sopen o berenen a casa de l’una o l’altra: «Ho fem quan podem, però mentre mengem surten molts temes de conversa».

Practicar a la feina

El de la Narcisa i l’Albert és un altre cas. Ella afirma que «estic guanyant molt a l’hora de desenvolupar una conversa, el practico, també, a la feina. Treballo en una entitat pública i el fet de parlar s’aprecia molt».

L’Albert confirma que qualsevol activitat és bona per practicar el català: «Nosaltres quedem per anar a la biblioteca o per fer comandes en què la Narcisa fa anar el català». Sobre això últim, la Narcisa aporta que l’ajuda molt que, «en els establiments on vaig a comprar, em parlin en català. Així n’aprenc».

En la modalitat virtual, hi ha la Judith i el Jaume. «Jo treballo al Baix Aragó, i per motius de feina no puc fer català presencialment. Necessitava millorar la meva conversa i el Jaume m’ajuda a millorar per avançar», explica la Judith.

Les converses tenen lloc en escenaris diversos, com ara la biblioteca o tot fent encàrrecs

En les primeres converses, recorda que «no trobava les paraules adequades, em faltaven connectors i, sobretot fluïdesa», però després d’11 reunions, ha notat un gran canvi: «Conjugo millor els verbs i faig frases més llargues».

Per a ella, «aquestes reunions virtuals s’han tornat indispensables per aprovar el B2, amb la seguretat que faré un bon paper a la part oral». En Jaume, assegura que ha vist millorar la Judith: «Té molt d’interès i està aconseguint millorar ràpidament».

En Jaume expressa que va esdevenir voluntari en aquesta modalitat en temps de pandèmia: «M’hi vaig adaptar i ja he continuat fent-les virtualment. Ho trobo molt còmode i crec que no es perd eficiència». Toquen temes relacionats amb l’actualitat, aficions, esports, etc. «El VxL em permet conèixer gent que potser, d’una altra manera, mai hagués conegut i això enriqueix molt», valora ella. El Jaume afegeix que «he tingut aprenents de diferents països, amb cultures diferents de la nostra». Tot plegat, un bon material de conversa.

Les parelles lingüístiques d’aquesta edició es coneixeran a Reus avui, dia 30 d’abril. Més informació: al 634 740 079, vxl.reus@cpnl.cat i el web www.vxl.cat.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari