La Vilella Baixa respira talent

‘Cantons creatius’. Fins diumenge els veïns fan gala de la seva creativitat amb una mostra de propostes artístiques

24 junio 2022 12:13 | Actualizado a 24 junio 2022 12:19
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Vilella Baixa celebra des d’avui i fins diumenge la sisena edició dels Cantons Creatius, una iniciativa que promou l’expressió artística dels veïns i veïnes, per compartir-la amb la resta de vilatans i visitants. Enguany, una vintena de propostes s’ha sumat a la convocatòria, convertint espais públics en galeries d’art a l’aire lliure, així com l’interior de les cases en íntims museus amb un incalculable valor històric.

«N’hi ha de diferents temàtiques, així com diürns i nocturns, i d’altres a l’interior de les cases o pels carrers i places del poble», afirma la presidenta de l’Associació Cultural la Vilella Baixa ‘Amplificador Cultural’, Neus Reixach.

Entre els participants, hi ha la dissenyadora i creadora visual Carol van Waart amb el cantó creatiu El poble per la teulada, ubicat al mur de l’àrea de lleure. «Volia integrar l’espai amb el poble, per això m’he inspirat en el característic paisatge de teulades de la Vilella Baixa», explica la creadora, qui expressament ha dissenyat «una tipografia a partir de la forma de les teulades, combinades amb els estils típics de les baranes».

A l’interior d’El magatzem del record, la Maria Victòria Masip hi conserva «objectes familiars i d’amics, des de la porta de la cuina dels meus pares fins a eines i utensilis del camp, així com la balança que utilitzava quan tenia catorze anys per vendre peix». En canvi, sota el títol Tríada, la Dolors Gutiérrez ha fotografiat a famílies que tenen la fortuna de conviure tres generacions –avis, fills i néts–, a la Vilella Baixa. Per la seva banda, el Rafa Casanova i l’Ignasi Carsi conviden a admirar La Cistelleria, una mostra de cistells, cofins i arganells; mentre que Dani Siuraneta i l’Eva Serres ahir enllestien un particular Niu d’aranya.

La Laura Pérez, amb la col·laboració de l’Agustí Savall i la Dolors Gutiérrez, evoca artísticament Les tres veritats representades en el cap, el cos i l’ànima. «Són peces ceràmiques que recorden tres parts, tres unitats, un sol cos. Malgrat que les separem, tots som tot», diu l’autora.

Activitats paral·leles

Un any més, l’Associació Cultural la Vilella Baixa ‘Amplificador Cultural’ és la impulsora de la iniciativa, que també compta amb l’empenta de Salvador Masip, a més de la col·laboració de l’Ajuntament de la Vilella Baixa, el Club de Lectura de la Vilella Baixa i l’Associació d’editorials independents de literatura infantil i juvenil. «Els Cantons Creatius tenen un valor impagable», afirma l’alcaldessa, Marta Camp, mentre que Neus Reixach destaca «el valor intergeneracional, ja que hi participen des dels nens de l’escola fins a pares i avis».

Petits Cantons Creatius

Pensant amb els nens i nenes del poble enguany s’estrena la iniciativa Petits Cantons Creatius. «Avui hem programat un karaoke infantil i un circuit de contacontes, en què els participants caminaran per diferents racons del poble on hi haurà sis contacontes, tres de vespre (de 19.30 a 22 h), i tres de nit (de 22 a 23 h). Els participants hauran d’assistir-hi amb pijama i amb un coixí», detalla Neus Reixach.

En el circuit de contacontes hi participarà l’Ignasi Carsi qui llegirà El bosc dels germans de Yukiko Noritake, del que destaca que «explica la història de dos germans que hereten un bosc, i mentre un el conserva, l’altre construeix cases, carreteres... cada germà agafa el seu camí». En canvi, la Pilar Romero, qui llegirà L’Hug no pot dormir, recorda que «els Cantons Creatius són una iniciativa participativa que esperem que vagi a més».

L’últim dia dels Cantons Creatius, el diumenge, els més petits també tindran l’oportunitat d’explorar la fauna de la Vilella Baixa en una ruta a la vora del riu que començarà a les 10 hores.

En canvi, per a tots els públics el calendari d’activitats el completen demà el VI del Recital de Poesia –el III Recital dedicat a Salvadó Vidal– a Cal Batllón (de 20 a 21.30 hores), on després actuarà The Prioratians amb taquilla inversa (22 hores), i el diumenge la jornada clourà amb un karaoke per adults, de 12 a 14 hores, al Cafè Priorat.

Cantó creatiu in situ

Enguany, una altra de les novetats és que, des d’avui i fins diumenge, es construirà un cantó creatiu. Es tracta d’un trencadís a la paret de l’Escola Serra Major, que compta amb la participació dels alumnes i mestres de l’escola. En aquest sentit, la Miriam i la Marta destaquen que «es representarà part del patrimoni com el riu, la Serra de Montsant, les cases altes, el Pont Gran, la natura, etc.».

Per la seva banda, els germans Noemí i Bernat Rocabert, del Projecte Traça, destaquen del trencadís «el valor del reciclatge, amb la reutilització de material ceràmic, vidre i ferro», a la vegada que emfatitzen que «el cantó creatiu aglutinarà el patrimoni cultural, tant material com immaterial, dels pobles i dels barris, per aconseguir l’equitat cultural i enfortir la cohesió social».

D’aquesta manera, pensant en la tècnica del trencadís, els Cantons Creatius de la Vilella Baixa són un mosaic singular al Priorat.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari