Sant Jordi 2024. Novel·la negra en català

Novetats i antigues joies per no equivocar-se aquesta diada

17 abril 2024 04:16 | Actualizado a 18 abril 2024 15:08
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Idees literàries: aquesta setmana recuperem el Sant Jordi d’abans, quan es venien els llibres de fons i només un grapat de novetats. Ara és a l’inrevés, però aquí barregem alguna novel·la que s’ha publicat aquesta setmana amb joies del gènere amb les quals l’encertaràs aquesta diada.

1. Irene
$!Sant Jordi 2024. Novel·la negra en català

El primer de la sèrie de l’inspector Verhoeven. És important llegir-la en ordre.

Una història angoixant fins a l’última pàgina que comença quan un assassí ret un homenatge macabre a les escenes de les novel·les negres.

El cas, escrutat minuciosament per la premsa, acaba sent un duel entre dues ments: la del criminal i la de l’inspector.

Mentrestant, a la seva vida privada, Verhoeven està feliçment casat amb la seva estimada Irène amb qui espera el seu primer fill.

Títol: Irène
Autor: Pierre Lemaitre
Editorial: Bromera
Traducció: Albert Pejó

2. Pista negra
$!Sant Jordi 2024. Novel·la negra en català

Primera entrega de la sèria Rocco Schiavone que, preferiblement, s’ha de llegir en ordre.

Humor i ironia es combinen en aquest personatge.

A conseqüència d’un tèrbol incident amb el fill d’un polític poderós, Rocco Schiavone, viceqüestor de la policia de Roma, ha estat «desterrat» a Aosta, als Alps italians. Per a un romà sofisticat i amant de la bona vida, no és la millor notícia. El fred, les botes de muntanya i el provincianisme dels autòctons exacerben la tendència natural de Rocco a les males puces, així que, vist el panorama, ja només li faltava un cas difícil per resoldre.

L’ocasió es presenta en la forma d’un cadàver aixafat per una màquina trepitjaneu en una de les estacions d’esquí de la zona.

Títol: Pista negra
Autor: Antonio Manzini
Editorial: Salamandra

3. Quan la mort truca a la porta
$!Sant Jordi 2024. Novel·la negra en català

Una novel·la sobre el primer detectiu privat, reusenc de naixement.

Situada al Reus de 1879, un assassí misteriós posa fi a la vida de tota la família que habitava el mas Periné: pare, mare, fill i els bessons que encara no estaven batejats. En Pere Rosich i la seva dona, la Coia Pibernat, acaben d’obrir la primera agència de detectius privats reusenca, un fet que sacsejarà la societat i les portades dels diaris de la segona ciutat de Catalunya.

La parella investigarà desfalcs, corrupció i fins i tot la venda de nadons.

Títol: Quan la mort truca a la porta
Autor: Salvador Balcells
Editorial: Llibres del Delicte

4. Perspectives
$!Sant Jordi 2024. Novel·la negra en català

Thriller artístic de l’autor d’HHhH.

A la Florència del segle XVI, el pintor Pontormo apareix assassinat. Al seu taller s’hi troba un quadre obscè que representa Maria de Mèdici, filla del duc de Florència. Vasari, la mà dreta del duc, dirigeix la investigació. ¿Qui és l’assassí i qui va fer el quadre? ¿Quin ha estat el mòbil de l’assassinat i d’aquest delicte de lesa majestat?

Vasari recorre al vell Miquel Àngel, exiliat a Roma, perquè l’ajudi a distància. La situació exigeix discreció, lleialtat, sensibilitat artística i perspicàcia política. Europa és un polvorí i Itàlia, el camp de batalla de les dues grans potències, França i Espanya.

Títol: Perspectives
Autor: Laurent Binet
Editorial: 1984
Traducció: Mia Tarradas

5. Desconeguts en un tren
$!Sant Jordi 2024. Novel·la negra en català

Un clàssic de Patricia Highsmith que va captivar Hitchcock.

En Bruno, un jove ociós i consentit coincideix al tren amb en Guy, un arquitecte prometedor. Com que el trajecte és llarg, fan conversa per matar l’estona; de primer, parlen de coses intranscendents, però de mica en mica en Bruno insisteix perquè l’altre li doni detalls sobre la seva vida personal, fins que descobreix el seu únic punt feble: la seva dona, que li ha de signar els papers del divorci i que, segons com, es podria convertir en un greu obstacle en la seva carrera ascendent.

Tot d’una, en Bruno li proposa un pacte hipotèticament infal·lible: ell podria matar la dona d’en Guy i, al seu torn, en Guy s’encarregaria d’eliminar el pare d’ell, que pretén deixar-lo sense diners.

Títol: Desconeguts en un tren
Autora: Patricia Highsmith
Editorial: Viena
Traducció: Jordi Martín

Comentarios
Multimedia Diari