‘Una història és una pedra llançada al riu’, de Mònica Batet, guanya el 53è Premi Crexells

El jurat destaca que la novel·la fa un cant d’amor «vibrant» a la narració d’històries enfront de l’autoritarisme

21 junio 2024 16:23 | Actualizado a 21 junio 2024 16:32

Una història és una pedra llançada al riu de Mònica Batet (1976, El Pont d’Armentera) ha guanyat el 53è Premi Crexells a millor novel·la original escrita en català del 2023. L’obra seleccionada la va publicar el gener de l’any passat Angle Editorial. El jurat ha destacat que la novel·la fa un cant d’amor «vibrant» a la narració d’històries enfront de l’autoritarisme i que llança «una mirada original» sobre el poder emancipador de la imaginació. L’autora ha assegurat que es tracta d’un «privilegi» rebre un guardó que han guanyat molts dels escriptors que admira. Pel que fa a la novel·la, ha deixat clar que quan escriu ho fa «en benefici del text» i que aquest cop volia tractar temes relacionats amb el poder.

El jurat que ha escollit el Premi Crexells d’enguany estava format per l’escriptora i periodista, Anna Ballbona; el poeta, escriptor, crític literari i periodista, Andreu Gomila; l’escriptora, periodista i professora, Eva Piquer, el doctor en Filologia Catalana, Francesco Ardolino; i la traductora i periodista cultural, Valeria Gallart. També n’ha format part sense capacitat de vot en el veredicte final la vicepresidenta primera de l’Ateneu, Lluïsa Julià.

Julià ha recordat que es tracta d’un dels premis de la literatura catalana amb més història i el premi novel·lístic més antic en llengua catalana que va néixer l’any 1928 en record de Joan Crexells, un dels representants més significatius de l’anomenada segona generació noucentista. En l’edició d’enguany, ha afirmat que ha estat d’allò més «disputat» i que ha requerit una «àmplia discussió».

Finalment, la guanyadora ha estat l’escriptora de ficció i editora a Nits Blanques, Mònica Batet, que s’ha imposat gràcies a la seva darrera obra Una història és una pedra llançada al riu. Ballbona ha valorat el seu «enorme magnetisme», ja que «aboca un univers suggeridor» farcit d’històries que travessen la novel·la. «És un cant d’amor a la imaginació, la creativitat, però també el poder destructiu dels autoritarismes», ha afegit.

A més, ha destacat que per a qui no conegui l’obra de Batet, el llibre és una bona porta d’entrada, ja que es tracta d’un títol que «pot sorprendre» i que, a la vegada, «fa reflexionar» sobre diversos aspectes que també es poden trobar en l’actualitat. «És un univers particular en el qual el lector ha de fer feina», ha insistit.

Un gran «honor»

L’autora s’ha mostrat molt contenta d’haver rebut al premi, una situació que ha descrit com a «privilegi», tenint en compte que grans noms de la literatura catalana com Mercè Rodoreda, Jesús Moncada o Pere Calders. Batet ha reconegut que tenia ganes de tractar temes que tenien a veure amb el poder, com per exemple la tradició oral, el folklore, i també l’autoritari. «Als anys vuitanta n’hi havia molt d’autoritarisme, i jo que era una nena ja ho veia», ha recordat», anys després m’interessa més parlar del sotmès que del poderós i de com aquest sotmès enganya el poderós».

Pel que fa a l’escenari de la novel·la, aquesta no passa en cap lloc concret, sinó que «beu una mica de cada lloc», tal com ha admès l’autora, començant per Berlín, agafant la Revolució dels Clavells, i explicant el setge que viuen algunes ciutats, «de tot plegat n’he creat una història. Respecte als personatges tampoc tenen nom, per tal que cada lector els pugui reconèixer, juntament amb la ciutat on viuen – a través d’aquesta tradició oral i literària.

Finalment, un darrer aspecte que agafa rellevància és l’artístic. «Quan una persona té problemes i passa per moments durs a la vida, l’art és allà, i trobo que també explica com és una societat», ha conclòs.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari