‘Amore’: la primera dona d’aigua que arriba a l’Ebre

Solidaritat. L’autor del llibre, Miquel Bort, s’uneix a un projecte solidari de suport a les persones amb discapacitat intel·lectual

27 noviembre 2023 12:14 | Actualizado a 27 noviembre 2023 12:14
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quan Miquel Bort va descobrir les dones d’aigua fa quasi una dècada en una entrega de premis a Mollet del Vallès, va quedar atrapat per la llegenda i el misteri que les envoltava. Anys més tard, en redactar la novel·la eròtica Amore (publicada per Onada Edicions), tenia clar que aquestes figures de la mitologia catalana havien de sortir al llibre i així va ser.

Les dones d’aigua, també conegudes com a ninfes o fades dels llacs, són éssers femenins que, segons expliquen les llegendes existents per la comarca del Vallès, poden aparèixer en cursos d’aigua, fonts o llacs. Representen l’excel·lència de la bellesa femenina, tenen una joventut eterna, són bondadoses, fascinants, sempre procuren aportar benestar, bones sensacions i quelcom màgic al voltant d’on viuen.

Uns éssers amb aquestes característiques no podien faltar en un llibre de l’estil d’Amore. Aquest element dins de la publicació pretén ser també un homenatge a les creadores d’aquestes nines fetes a mà que Miquel Bort va trobar casualment a Mollet. Darrere d’aquest treball artesanal estan el Centre Ocupacional del Bosc i el Taller Alborada, dos centres d’atenció a persones amb discapacitat que pertanyen a l’Institut Municipal de Serveis als Discapacitats de l’Ajuntament vallesà.

Entre els dos centres (Alborada i Del Bosc) tenen un total de 150 persones treballant entre usuaris -amb alguna mena de minusvalidesa- i monitors.

Cada usuari, depenent de la seua capacitat, s’encarrega d’un procés en l’elaboració de la Dona. La fabricació es produeix a partir d’una fórmula secreta, de la qual només hem sabut que està feta a partir d’ampolla de plàstic recoberta de pasta de paper fins a modelar la forma desitjada.

Una vegada feta la publicació en català i en castellà, Miquel Bort es va adreçar als centres amb un encàrrec molt especial: elaborar una dona d’aigua per al llibre Amore. Bort va ajudar amb el disseny de la nina. «És el primer llibre que té una dona d’aigua pròpia», diu l’autor, orgullós.

De moment ja té un centenar de figures venudes i s’ha convertit en l’ambaixador a les Terres de l’Ebre i el Baix Maestrat del projecte dels centres ocupacionals ‘Dones d’aigua.cat’.

Miquel Bort insisteix que «és una iniciativa sense ànim de lucre i un bon regal de Nadal. Per adquirir-ne poden contactar amb mi a través de les xarxes socials».

L’autor visitarà els centres de Mollet al desembre perquè «em fa molt de goig veure com treballen aquestes persones i tot el procés d’elaboració», comenta.

Sinergies

Tal i com anava avançant el llibre, Bort pensava en quins sectors del territori involucrar en la difusió del projecte. El grup musical Sukre, d’Alcanar, ha composat i canta una cançó sobre els protagonistes de la història. El vi que veuen els dos amants es pot degustar a les presentacions del llibre i el restaurant de l’Ametlla de Mar novel·lat ha rebut comensals encuriosits per la relació entre els personatges d’Amore. «Estic content de les sinergies creades, les quals segueixen amb les dones d’aigua», segons Bort.

L’escriptor està redactant la segona part del llibre que espera enllestir el 2025 i elabora la ruta d’Amore «per donar a conèixer les Terres de l’Ebre, sobretot, la seua gastronomia».

Comentarios
Multimedia Diari