Una mostra recupera el paper de les dones durant la Guerra Civil

La consellera Gemma Ubasart inaugura l’exposició «Invisibles però decisives» a la sala expositiva del COMEBE a Corbera d’Ebre

29 noviembre 2023 18:16 | Actualizado a 30 noviembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Invisibles però decisives». Així van ser-ho moltes dones durant el transcurs de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil. I aquest títol pren la mostra que va inaugurar-se aquest dimecres al vespre al Consorci Memorial d’Espais de la Batalla de l’Ebre de Corbera d’Ebre, a càrrec del Departament de Justícia, Drets i Memòria, a través del COMEBE.

L’exposició té com a objectiu copsar l’abast de l’impacte social i militant que van tenir les dones mobilitzades al front de guerra, així com divulgar el paper imprescindible que van desenvolupar en totes les esferes possibles: a les milícies, a primera línia de combat, en les tasques d’intendència, en les cures comunitàries, a les fàbriques, al camp i a les organitzacions. També es posa el focus a les diferents opressions que van patir les dones com ara la utilització dels seus cossos amb finalitats propagandístiques, la representació cultural que se’ls va donar i la repressió i vexacions que van patir en tant que transgressores.

L’exposició transcorre des dels canvis normatius de la Segona República que van permetre un reconeixement del principi d’igualtat, fins al retrocés d’aquest amb la victòria de les tropes rebels i la imposició de la dictadura franquista.

La mostra es construeix amb el testimoniatge de cinc dones significatives ebrenques, com ho són Virgínia Amposta Amposta (Pinell de Brai, 1903 - Barcelona, 1938), mestra i dirigent sindical afusellada al Camp de la Bota, el 8 d’agost de 1938; Natàlia Tarragó Querol (Batea, 1917 – 1941) miliciana de la FAI; Patience Darton (Orpington, 1911 – Madrid, 1996), infermera de les Brigades Internacionals durant la Batalla de l’Ebre, Angelina Sanz Xalé (La Ràpita, 1901 – 1993), pescadora, i una pagesa anònima de les Terres de l’Ebre.

La consellera Gemma Ubasart va ser l’encarregada d’inaugurar la mostra: «la recuperació de la memòria democràtica amb mirada feminista és el millor dic davant dels discursos revisionistes», va declarar. «El relat de la Guerra Civil ha estat fins ara una història d’homes explicada per homes». També la directora del COMEBE Cinta Farnós va explicar que la mostra té la voluntat «de traspassar a l’esfera pública, i poder impulsar l’inici de tota una sèrie de canvis tangibles perquè es reconegue el llegat d’aquestes dones». La comissària de l’exposició Mary Nash també va subratllar el valor educatiu de la mostra vers els joves: «l’exposició és una eina necessària perquè les joves generacions coneguen el passat des de la igualtat».

«Invisibles però decisives. Dones a la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre» es pot visitar gratuïtament fins al 31 de juliol de 2024 a la sala expositiva del COMEBEde Corbera d’Ebre. També s’implicarà l’alumnat del territori, amb diverses propostes pedagògiques als centres educatius.

Comentarios
Multimedia Diari