El Museu de la Mar de l’Ebre celebra els seus 10 anys

Durant el 2022 va registrar 9.511 visitants. Ara, treballa en l’elaboració d’una nova audioguia per millorar l’experiència dels usuaris

03 diciembre 2023 18:05 | Actualizado a 04 diciembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Museu de la Mar de l’Ebre de la Ràpita està de celebració. Aquest cap de setmana ha celebrat el seu desè aniversari amb un programa d’actes i activitats i una fira cultural. El Museu de la Mar de l’Ebre és un equipament cultural dedicat a preservar, exhibir i promoure el ric llegat marítim de la costa ebrenca. Durant el 2022 es van registrar 9.511 visitants. Ara, treballa en l’elaboració d’una nova audioguia.

Per celebrar l’efemèride del seu desè aniversari, aquest cap de setmana s’han celebrat una sèrie d’actes lúdics i culturals per a tots els públics a la plaça Agustí Vizcarro, davant del Museu, així com jornades de portes obertes. El dissabte, però, la fira es va suspendre a causa del vent.

Des de la seua obertura al públic el primer de desembre de 2013, el museu ha esdevingut una peça clau en la dinamització de la societat rapitenca, un dels principals actius turístic del territori i un suport cabdal per a centres educatius de tota la zona. A través de les sales permanents i una oferta estable i diversa d’activitats temporals i educatives, el museu ha sabut posar en valor el patrimoni natural, històric i antropològic de la mar de l’Ebre, enriquint culturalment la vida de rapitencs i esdevenint un catalitzador per al futur de totes les Terres de l’Ebre. Segons la regidora de cultura, Noelia Belmonte, «el Museu de la Mar de l’Ebre no seria el que és avui sense l’afecte i la participació de tots els qui han cregut en la importància de la nostra història marítima». Francina Molina, regidora d’Identitat afegia que «aquest aniversari no només és una celebració del passat, sinó també un compromís renovat cap al futur».

Instal·lat a l’antic edifici d’oficines i tallers de la Real Compañía de Canalización del Ebro (1857-1858), a tocar del port pesquer i de l’accés al delta de l’Ebre, aquest equipament, extensió del Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta, acull dues exposicions permanents, ‘La Mar de l’Ebre: del cap de Terme a Sòl-de-riu’ i ‘Les Terres de l’Ebre, bressol de pescadors i mariners’, que sintetitzen la rica biodiversitat, la importància i perillositat de la navegació i les formes de vida de la costa situada al voltant de la desembocadura de l’Ebre.

La primera exposició permet al visitant descobrir els diversos ambients marins d’aquesta costa, així com alguns dels peixos més representatius de cadascun d’ells, mentre que en l’espai central hi ha una mostra dels diferents grups biològics marins. L’altra exposició mostra la importància geoestratègica de la costa de l’Ebre al llarg de la història, fent especial menció al Port dels Alfacs i a Sant Carles de la Ràpita.

També es mostra la pesca i els oficis al seu voltant, així com el rol que han desenvolupat les confraries de pescadors en els darrers 100 anys. A més el Museu també compta amb una altra sala permanent dedicada a l’escriptor rapitenc Sebastià Juan Arbó, on s’explica la seua obra i vida i és el punt de partida de la ruta literària sobre Arbó que ofereix el municipi. Ara mateix el Museu de la Mar acull també fins al mes de gener l’exposició ‘Jo de petita anava sempre al moll’, del Museu Marítim de Barcelona, una mostra que reflexiona sobre el paper de les dones dins de les comunitats pescadores i que ha arribat a la Ràpita gràcies al fet que el museu forma part de la xarxa de museus marítims de la costa catalana.

Àngel Pascual, tècnic del Museu de la Mar de l’Ebre, explica al Diari que el Museu acull unes 25 activitats (i exposicions) a l’any, entre les quals també destaca el cicle de conferències ‘Històries de la Mar de l’Ebre’. El 2022 el Museu va registrar 9.511 visitants al museu. «Realment per a una població de 14.000 visitants no està gens malament, n’estem contents», valora Pascual. Ara, es treballa per finalitzar una nova audioguia per posar a disposició dels visitants i millorar la seua experiència al centre.

Comentarios
Multimedia Diari