Els municipis que més reciclen són els que fan recollida porta a porta, amb Móra la Nova, Flix i Miravet al capdavant

La recollida selectiva dels residus a les Terres de l’Ebre s’incrementa
i arriba al 48,7 per cent, per damunt de la mitjana de Catalunya

10 octubre 2023 17:29 | Actualizado a 11 octubre 2023 08:24
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Terres de l’Ebre milloren en la recollida selectiva. Segons el balanç de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del total dels residus municipals generats l’any passat es va recollir selectivament el 48,7 per cent, concretament 47.316 tones, un 15,7% més que en l’exercici anterior.

La Terra Alta (61,41%) i la Ribera d’Ebre (56,96%) són les comarques amb millors resultats de recollida selectiva. Els dotze municipis de la Terra Alta tenen recollida de residus porta a porta i a la Ribera d’Ebre en tenen deu de catorze.

Pel que fa a la comarca del Baix Ebre, va registrar un 48,41% de recollida selectiva (superant també la mitjana de Catalunya, 45,33 %) mentre que el Montsià té un 44,87%, inferior a l’índex català.

Segons l’Agència, individualitzar la recollida amb el sistema porta a porta o amb contenidors tancats amb identificació de l’usuari proporciona millors resultats. Segons les dades estadístiques del passat any 2022, gairebé el 60 per cent dels municipis que van fer recollida porta a porta a Catalunya van superar el 70% de recollida selectiva bruta i més del 90% van superar el 50%.

Segons el balanç de l’ARC, els cinc municipis ebrencs que més residus van recollir selectivament són: Móra la Nova (87,36%), Flix (76,95%), Miravet (75,52% ), Garcia (72,94%,) i Corbera d’Ebre (71,13%), tots ells amb el sistema de recollida del porta a porta.

El director de l’ARC, Isaac Peraire, afirma que «els sistemes actuals de recollida ja han arribat al màxim, i el que cal és avançar a sistemes eficients de recollida selectiva, aquesta serà una de les grans apostes de la nova llei catalana de residus que s’està ultimant».

De les quatre fraccions principals de recollida selectiva el vidre i els envasos lleugers incrementen lleugerament respecte a l’any anterior. La fracció amb més increment és el vidre (6,3%) seguit dels envasos lleugers (2,8%). En canvi les fraccions de paper i cartró i l’orgànica disminueixen un 0,3% i un 4,0% respectivament.

Menys fracció resta

Amb tot, encara hi ha més de la meitat dels residus municipals generats que no es recullen selectivament. Les 49.823 tones de la fracció resta recollida representen el 51,3% de les tones generades (sense comptabilitzar la runa), i han disminuït un 4,8% respecte a l’any anterior.

Per a l’ARC és remarcable l’esmentada disminució i Peraire considera que «cal continuar en aquesta línia», ja que la reducció del rebuig «redueix l’impacte ambiental en els dipòsits controlats i fa augmentar la recollida selectiva i el reciclatge».

Comentarios
Multimedia Diari