En marxa el procés urbanístic per ampliar el polígon Catalunya Sud

La Generalitat reservarà el sòl necessari per construir el ramal ferroviari i una terminal intermodal de mercaderies

| Actualizado a 30 marzo 2023 17:57
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Territori de la Generalitat redactarà un Pla director urbanístic per reordenar i ampliar el polígon Catalunya Sud, a Tortosa i a l’Aldea. El document a més també reservarà el sòl necessari per construir el ramal ferroviari i una terminal intermodal de mercaderies.

La recent instal·lació d’empreses importants com Florette o Kronospan ha deixat petites les 82 hectàrees de sòl urbanitzable existent actualment al polígon per fer front a possibles noves peticions. Les 286 hectàrees totals del sector, que inclouen el sòl urbanitzable delimitat i no delimitat, tampoc resulten ja suficients per posar parcel·les a disposició de les empreses i acollir possibles noves implantacions industrials, segons Territori i els mateixos ajuntaments de Tortosa i de l’Aldea. Per aquest motiu, el nou pla director urbanístic incorporarà 394 hectàrees no urbanitzables fins 675 hectàrees en total.

«El Govern de la Generalitat i els dos ajuntaments ens comprometem en l’impuls d’un espai d’activitat econòmica que és totalment estratègic no només per a les Terres de l’Ebre sinó per a tot el país», ha declarat el conseller de Territori, Juli Fernàndez, en la seua visita a les Terres de l’Ebre. «Hem convingut que per avançar el millor instrument és un pla director, perquè facilita totes les futures actuacions al Polígon Catalunya Sud».

El pla director tindrà com a grans objectius delimitar i concretar l’ordenació de tota l’àrea d’activitat econòmica i també efectuarà la reserva de sòl necessària per poder construir el ramal ferroviari d’accés directe al polígon, així com una terminal intermodal de mercaderies. L’inici de tot el procés serà quan la Comissió de territori de Catalunya, en les properes setmanes, acorde l’inici de la redacció del pla. En conjunt, la durada de la redacció i tramitació del Pla director urbanístic serà d’uns 18 mesos.

A banda, caldrà redactar un estudi informatiu específic per a concretar les noves connexions ferroviàries, que haurà d’autoritzar Adif. Aquest estudi preveurà dues fases: la primera per a la implantació d’un ramal ferroviari d’accés al polígon i la segona per possibilitar la implantació d’una terminal intermodal de mercaderies.

L’ampliació de la segona línia de producció de l’empresa Kronospan depèn en gran part de la construcció d’aquest ramal ferroviari i és una necessitat que la indústria ja va traslladar en el seu moment.

El Pla territorial de les Terres de l’Ebre ja dibuixava una gran àrea industrial i logística en aquesta zona, que no s’ha arribat a desenvolupar del tot, amb accés a la xarxa ferroviària existent mitjançant la construcció d’un ramal i una estació de mercaderies. Per tant, l’àmbit de 675 hectàrees que ara abastarà el pla director va més enllà de la superfície actual del polígon Catalunya Sud i s’estén a sòls urbanitzables propers encara no desenvolupats però previstos pel Pla territorial.

«Avui anem més enllà per aconseguir més sòl al polígon i això ens fa tenir bones expectatives per al futur», ha valorat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. També l’alcalde de l’Aldea, Xavier Royo, ha destacat que aquest és un avenç «no sols per a les Terres de l’Ebre sinó per a tot Catatunya».

Comentarios
Multimedia Diari