«Cal visibilitzar més la feina que fem i que podem fer les dones a la mar»

En marxa un programa de mentoria que promou la incorporació de dones al sector marítim
i pesquer de Catalunya, a partir de l’experiència de les que s’hi dediquen des de fa anys

11 diciembre 2023 17:48 | Actualizado a 12 diciembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Míriam Sirisi porta vora trenta anys com a capitana del port de Calafat i la marina Sant Jordi, a l’Ametlla de Mar. Júlia Pérez estudia a l’Escola Nauticopesquera del municipi i es vol dedicar al món de la nàutica. Durant tot aquest curs, Míriam i Júlia es troben, conversen, treballen, comparteixen experiències i aprenen: són una de les parelles del nou programa de mentoria que vol potenciar la presència de dones en oficis del mar.

La iniciativa del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, mitjançant l'Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, posa en contacte dones que s’incorporen o es volen incorporar al sector marítim-pesquer amb d’altres dones que ja han passat per processos similars i els poden ajudar i compartir experiències de superació.

Com a apassionada de tot allò relacionat amb la mar, Míriam Sirisi va decidir estudiar nàutica i dedicar-s’hi professionalment, tot i ser conscient dels reptes que suposava. Dècades després, admet que aquest sector continua sent en bona mesura un món d’homes. Per això no va dubtar en posar el seu granet de sorra en aquesta iniciativa, «per donar visibilitat a la tasca que ja fem i poden fer cada vegada més dones».

Júlia Pérez , de Sant Antoni de Calonge, estudia un cicle formatiu de transport marítim i pesca d’altura. A la seva classe és l’única noia i valora molt l’oportunitat de poder participar en aquest programa, «amb una dona referent del sector».

«Amb la Míriam ens avenim molt i agraeixo poder comptar amb la seva experiència», explica al Diari. Així, les seves sessions van més enllà del què inicialment es proposa en el programa de mentoria.

Per tirar endavant aquest projecte, s’ha comptat amb la col·laboració de Dones amb Sal, una associació sense ànim de lucre impulsada per un col·lectiu de dones amb un llarg recorregut en el camp de la sostenibilitat i el desenvolupament socioeconòmic local en clau marítima. També participen a la iniciativa membres de l'Associació Catalana de Dones de la Mar.

El programa ha arrencat aquest curs amb quatre parelles, amb mentores dels àmbits de la pesca, la nàutica i les embarcacions d’esbarjo. Segons explica al Diari el director-gerent de l’Escola de Capacitació Nauticopesquera, Feliu López, la iniciativa tindrà continuïtat en els propers cursos, «amb l’objectiu que les dones que es volen dedicar a aquest sector tinguin referents i trobin suport».

El pla de treball d’aquestes mentories consisteix en una reunió d'inici i coneixença de parelles, i una reunió per mes, durant un període d’uns cinc mesos. Així doncs, seran un total de quatre sessions més la primera de coneixença dels tàndems i una de tancament amb totes les parelles. Algunes de les sessions consisteixen en passar un dia de feina amb la mentora.

La iniciativa parteix de la consideració que el sector marítim-pesquer és un sector eminentment masculí, malgrat que la dona ha ocupat un paper fonamental, tot i que sovint invisibilitzat. Seria el cas, per exemple en el sector pesquer, de les dones que tradicionalment portaven l’economia de les barques i s’encarregaven d’arranjar i tenir a punt les arts de pesca.

Actualment, només un 7 per cent dels alumnes dels cicles formatius de l’Escola Nauticopesquera són dones; el percentatge és del 10% en la resta de cursos de nàutica, mentre que arriba al 22 % en les titulacions d’esbarjo.

Comentarios
Multimedia Diari