Fins a 4.000 persones consumeixen 2.500 quilos d’ostra del Delta a l’Ampolla

El municipi viu de nou una multitudinària Diada de l’Ostra. Els productors volen fomentar més el consum d’aquest bivalve, ja que és més resistent al canvi climàtic que el musclo

05 mayo 2024 17:24 | Actualizado a 06 mayo 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El port de l’Ampolla, vist des de dalt, era aquest diumenge un formiguer. Tot de caps amb barret d’un costat a un altre amb un plat a les mans. Novament el municipi va acollir la Diada de l’Ostra, segurament un dels esdeveniments gastronòmics més multitudinaris de totes les Terres de l’Ebre.

Organitzat per l’Ajuntament de l’Ampolla, la festa va tenir lloc aquest diumenge al matí i fins les 14 hores i les persones assistents també van poder gaudir de música en viu i d’un ambient esplèndid. A més a més, hi havia un espai on els restaurants participants en les Jornades Gastronòmiques de l’Ostra d’aquest any exposaven algun dels plats d’ostra cuinada dels menús que ofereixen. Els visitants també podien gaudir de comerç al carrer, amb parades prop de la zona on va celebrar-se la 32a Diada de l’Ostra.

Com a novetat, aquest any es podien adquirir els tiquets anticipadament a través de la plataforma Ebreticket. Les degustacions incloïen cinc ostres crues, una copa de cava i un barret per al sol.

«Nosaltres venim cada any», explicaven el matrimoni de Tortosa de 60 anys, Paco i Emilia, qui freqüenten molt sovint l’Ampolla «com a bons tortosins». «Ens agraden molt les ostres, són el millor que hi ha. Ja sabem que cada any es fa la festa a principis de maig i si fa bon temps és un goig l’ambient que hi ha». Molts visitants de la jornada d’ahir també eren de fora i d’arreu de la demarcació. En total, uns 4.000.

En conjunt ahir es van repartir fins a 2.500 quilos d’ostra. «Realment ve moltíssima gent, és un dia especial, molta gent s’enrecorda sempre d’esta Diada», valora també el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre (FEPROMODEL), Gerardo Bonet.

Per ara la campanya de l’ostra està funcionant molt bé, amb normalitat, segons explica el gerent Bonet. «Però el que intentem ara per part de la Federació és augmentar la producció d’ostra perquè és més resistent al canvi climàtic», explica.

Així per exemple ara Maresmar, un dels principals majoristes de peix de Mercabarna, s’ha aliat amb Fepromodel per cultivar ostres davant la crisi que viuen els productors del musclo, molt més sensibles que l’ostra al canvi climàtic i a l’augment de la temperatura de l’aigua. «L’ostra és molt més resistent que el musclo. Així que tenim interès fort per apostar per l’ostra», considera el gerent.

Enguany a les badies del delta de l’Ebre es produeixen 5 milions d’unitats d’ostres (500.000 quilos). La voluntat és apujar aquestes xifres, arribant als 8 milions d’unitats. Els productors sembren i cullen l’ostra en rotació al llarg de tot l’any, sent el Nadal el moment més àlgid de demanda i collita. L’ostra del Delta de l’Ebre és tan bona a causa del fitoplàncton de les badies. Així per exemple, l’ostra del Delta es fa en meitat temps que la francesa, només necessita un any i mig per fer-se.

Jornades gastronòmiques de l’ostra

La Diada també ha donat el tret de sortida a les XXXIII Jornades Gastronòmiques de l’Ostra, que se celebraran fins al 19 de maig. Enguany, s’hi ha adherit 17 restaurants: Bama Restaurant-Beach Club, Botavara, Can Piñana, Casa David, Casa Llambrich, Delta Mar, El Nàutic, La Barraca, La Roca Plana, Lo Goleró, Lo Típic, Perales, Rafa, Del Mar Flamingo, Rodamar, Salazar’s i Sol.

Entre les propostes que inclouen els menús, els i les comensals podran degustar plats com ostres de l’Ampolla marinades, ostres a la graella amb mantega de fonoll, ostra natural amb mousse d’alvocat i llet de tigre, arròs amb ostra semicuita i ortigues de mar, ou amb angula i cruixents d’ostra rissada i ostres teriyaki, entre molts altres plats. Els preus dels menús oscil·len entre els 35 i els 45 euros.

Comentarios
Multimedia Diari