L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre es traslladarà a l’antic balneari del Porcar de Tortosa

L’antic balneari serà cedit a la Generalitat, que finançarà la construcció del nou equipament

30 mayo 2024 15:29 | Actualizado a 30 mayo 2024 16:13
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre deixarà l’edifici renaixentista dels Reials Col·legis per ubicar-se a l’antic balneari del Porcar, al barri de Remolins de la mateixa ciutat de Tortosa.

El Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tortosa han tancat finalment un acord, pel qual el Consistori cedirà a la Generalitat les instal·lacions municipals, pràcticament en ruïna, i Cultura finançarà la totalitat de la inversió per a construir el nou equipament.

Amb aquest nou espai es garantirà l’ingrés dels fons, públics i privats, de la comarca, que actualment estan pendents per manca d’espai en l’actual emplaçament.

Ara l’arxiu està situat als Reials Col·legis, propietat del Bisbat de Tortosa, i la nova ubicació serà als terrenys i edificis existents de l’Antic Balneari del Porcar, propietat de la societat mercantil Gestió Sanitària i Assistencial de Tortosa (GESAT) i que l’Ajuntament adquirirà en breu. En aquest solar es projectarà un edifici que garanteixi el programa funcional de l’arxiu respectant els aspectes històrics i patrimonials.

El Balneari d’en Porcar està format per un conjunt de construccions de finals segle XIX, amb diversos edificis destinats a habitacions, brolladors, capella, teatre i casino, situat en un espai pròxim al Castell de la Suda. El solar es troba delimitat per edificacions veïnes, amb accés des del carrer Cavaller de Gràcia.

Segons l’Ajuntament i la Generalitat, aquesta actuació serà també una peça clau de la reformulació urbanística de la zona. Un espai a l’actual barri de Remolins, que en època medieval va ser el call jueu de la ciutat.

La previsió és que durant l’any 2024 s’iniciï la redacció del projecte bàsic i executiu finançat pel Departament de Cultura, que seserà objecte d’un concurs públic. Prèviament, es faran els estudis històrics i els treballs arqueològics necessaris.

Alguns dels aspectes determinants del nou edifici seran l’accessibilitat de les persones i vehicles, en el context d’un barri on la major part dels carrers són estrets i de vianants. Amb tot, «es tindran presents unes solucions constructives que protegeixin en medi ambient, amb estratègies bioclimàtiques que puguin compensar la depesa energètica», segons el comunicat emès per les dues administracions.

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre es va constituir el 20 de juliol de 1983. A l’inici, el gruix de la documentació provenia de l’arxiu municipal de Tortosa amb documentació des del segle XII, entre la qual destaca el Llibre de Costums. Originàriament estava ubicat a l’antiga església de sant Domènec i a partir de 1997 a l’actual seu, el Col·legi de Sant Jaume i Sant Matíes, restaurat i condicionat per aquesta funció.

L’Arxiu ha anat creixent en volum i diversitat de fons custodiats, i alhora s’ha posicionat com un referent cultural a Tortosa i comarca. Custodia documentació de la comarca amb 133 fons i col·leccions de titularitat pública i privada:fons de la Generalitat de Catalunya, de l’Administració Local, notarials, judicials, registrals, d’institucions, religiosos, d’associacions i fundacions, comercials o familiars.

Comentarios
Multimedia Diari