La campanya de la garrofa arrenca amb incertesa per la caiguda de preus

La fi de la bombolla de les últimes collites es deu principalment a la saturació als mercats de la llavor, el garrofí

11 agosto 2023 16:47 | Actualizado a 12 agosto 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La campanya de la garrofa arrenca enguany amb incertesa per als pagesos, amb la previsió d’un descens en picat dels preus. A la llotja de Tortosa el producte encara no té cotització, però el sector preveu que es pugui situar a principis de setembre entre els 0,30 o 0,40 euros el quilo, davant dels 1,5 o fins i tot més de 2 que va assolir en les dues últimes campanyes. «Tornem a preus de sis o set anys enrere», segons explica al Diari el responsable de la garrofa del sindicat Unió de Pagesos, Jordi Castellnou.

Un descens que s’explica bàsicament per la saturació al mercat del garrofí, la llavor de la garrofa que en els últims anys ha estat molt demandada com a espessant per a productes de pastisseria o gelateria, així com en la indústria cosmètica. «Temem que el mercat hagi trobat altres productes com a espessants i se substitueixi el garrofí», explica Castellnou.

D’aquesta manera es trenca de moment la bombolla i el gran boom que havia viscut aquest conreu tradicional, i que fins fa pocs anys era molt secundari per als pagesos. «Amb els preus previstos per aquest any ben just es podran cobrir els costos de producció i es podria anar a pèrdues», considera el membre del sindicat agrari.

La sequera també afectarà la producció, que es preveu de la meitat respecte a una collita òptima. I és que la falta de pluges han fet que la garrofa sigue molt prima i amb poc pes.

Amb tot, ja hi ha alguns pagesos que han començat a recollir-la. I és que si anteriorment la garrofa era un cultiu complementari a la resta, la seva rendibilitat pels preus elevats va fer que molts pagesos el recuperessin i els recollissin les garrofes molt aviat, ja a l’agost, per por als robatoris. «Si torna a preus no molt rentables, pot ser que enlloc de fer la collita al mes d’agost es deixi per a la tardor, es tornin a plegar cap a l’octubre i novembre, i per tant també baixi la qualitat», detallen des d’Unió de Pagesos.

Perquè tot i la baixada de preus, es tracta d’un conreu que pot continuar sent atractiu per als lladres de collites. I és que és un producte molt fàcil de collir. En aquest sentit, i tal i com ja ha informat el Diari, estan de nou en marxa els dispositius de control per evitar els robatoris. Pagesos, cooperatives, magatzems, Mossos d’Esquadra i Generalitat es van reunir fa quinze dies a les Terres de l’Ebre i aquesta mateixa setmana al Camp de Tarragona, per tal de mantenir les mesures de control i evitar nous furts. «Els Mossos d’Esquadra fan tot el que poden per prevenir, el problema el trobem en la proliferació de DUNs (declaracions agràries necessàries per a la compra-venda) falses», segons remarca Castellnou.

L’apunt: un conreu tradicional

El garrofer és un conreu tradicional al territori, com el de l’olivera. Es troba en zones properes a la costa: Montsià, Baix Ebre, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès, perquè es tracta d’un arbre que no suporta bé les baixes temperatures. Sí que és prou resistent a la sequera, però enguany està patint la falta d’aigua.

Comentarios
Multimedia Diari