La Festa del Renaixement d‘enguany girarà al voltant de la figura de Cristòfor Despuig

L’Ajuntament de Tortosa renova la imatge corporativa i impulsa una ruta turística que connectarà els municipis renaixentistes

25 junio 2024 12:20 | Actualizado a 25 junio 2024 12:20
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La XXVII Festa del Renaixement de Tortosa, que se celebrarà del 18 al 21 de juliol, girarà al voltant de la figura de Cristòfor Despuig, coincidint en el 450è aniversari de la seua mort. L’equip de govern de Tortosa ha explicat que a partir d’ara la Festa del Renaixement se centrarà en algun aspecte temàtic històric per aportar rigor a l’esdeveniment i oferir també conferències o exposicions al respecte amb historiadors.

Així, Cristòfol Despuig centrarà els continguts del programa del Renaixement i de les activitats prèvies, amb l’objectiu de divulgar la seua vida i l’obra «Los Col·loquis de la Insigne ciutat de Tortosa», obra referent de la prosa renaixentista catalana. «Apostem per enfocar temàticament cadascuna de les edicions de la Festa per tal de poder aprofundir en aspectes històrics, culturals i socials de l’època que són rellevants i fer-ne divulgació», ha explicat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan.

Concretament els dies 10 i 12 de juliol, tindran lloc unes jornades del Renaixement a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre. El programa inclourà dues conferències, una exposició i la presentació d’un llibre. Un dels ponents serà l’historiador i filòleg Enric Querol, que pronunciarà una conferència sobre els 450 anys de la mort de Cristòfol Despuig (Tortosa, 1510-1574) i presentarà el facsímil d’una còpia manuscrita «dels Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa». També Enric Querol serà enguany el portador de l’estendard de la Festa. L’historiador tortosí Jacobo Vidal també oferirà una altra conferència sobre l’esplendor de la ciutat en aquells temps.

Com a novetat d’enguany, l’acte inaugural de la festa, el dia 18 al vespre, serà a la plaça de la Catedral i no a la plaça de l’Ajuntament com els darrers anys. Enguany, el pregoner de la Festa del Renaixement serà l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz Penche. El pròxim mes de novembre s’inaugurarà a Molins de Rei el Museu del Renaixement, un centre d’art i cultura dedicat a aquesta època. De fet, l’Ajuntament de Tortosa ha començat a impulsar la creació d’una ruta turística renaixentista que connecte les ciutats de tot Catalunya, i també de l’Estat, que disposen d’elements patrimonials, materials o immaterials, de l’època renaixentista. «Volem simbolitzar la creació d’una ruta renaixentista que connecte les ciutats renaixentistes. En tenim identificades 12 i volem iniciar una relació entre aquests municipis», ha avançat el regidor de la Festa del Renaixement, Víctor Grau.

Cristòfor Despuig i la seua dona Mariana Curto també protagonitzen el cartell de la Festa (amb els seus gegants que té la ciutat), que inclou altres personatges, així com uns pètals que simbolitzen el refloriment de l’època i de la festa de recreació històrica. El cartell de la festa ha estat dissenyat per Roger Martí, alumne de l’IES de l’Ebre.

Enguany també s’ha renovat totalment la imatge corporativa de la Festa del Renaixement. Ara la festa té un nou logotip modern, fresc, amb major aplicabilitat i que dona resposta als nous reptes de la Festa, que ja té més de 25 anys. La nova imatge està inspirada en la bandera de la Vegueria de Tortosa i la calavera de l’antiga porta de la ciutat. Es tracta d’un treball realitzat sota la idea de redescobrir la història amb una nova mirada i que s’ha realitzat de la mà del dissenyador gràfic Guillem Gasparín.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari