La Tortosa dels 80 i 90 amb la mirada d’Antonio Roca

Onada Edicions publica un nou llibre del fotògraf tortosí elaborat per Marina Pallás, Quimo Panisello i Roc Salvadó

01 abril 2024 21:45 | Actualizado a 02 abril 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

D’aquí pocs dies arribarà a les llibreries Antonio Roca. Tortosa en color (Onada Edicions), obra del dissenyador gràfic Quimo Panisello, l’historiador Roc Salvadó i la periodista Marina Pallás. Es tracta d’un nou llibre que recull més d’una cinquantena de fotografies comentades que retraten la vida social i quotidiana de la Tortosa d’entre els anys 1982 i 2005. El llibre és la segona part o continuació del llibre Antonio Roca Cid. Lo retratista del Rastre, que va ser el llibre més venut a Sant Jordi a Tortosa el 2022.

L’objectiu principal d’aquest nou treball ha sigut articular a partir d’una àmplia selecció de fotografies d’Antonio Roca Cid (d’entre els milers de negatius i arxius del fotògraf) la història de la seua ciutat, Tortosa, tant a partir de la plasmació dels grans esdeveniments locals històrics o populars, com del retrat de la vida quotidiana.

El llibre es presentarà el proper 19 d’abril per la tarda al Casal Tortosí, al barri del Rastre

«És en la vida quotidiana on Antonio Roca es fixa més: les festes, els actes de barri, les processons... Però també tot allò que canvia o està a punt de desaparèixer: els carrers, els edificis, les reformes...», explica al Diari la periodista i autora del llibre Marina Pallás. «Si en el primer llibre coneixíem la Tortosa més ancestral dels anys 60 i 70 en blanc i negre, ara proposem la Tortosa més moderna, la que comença a canviar. Amb aquest segon volum, a més, les persones més joves disfrutaran de reconèixer espais i llocs que han canviat amb el temps».

Com si d’un àlbum de fotografies personal es tractés, el llibre segueix les pautes estètiques i formals que normalment tenen els llibres de fotografia, però amb uns textos explicatius ampliats, contextualitzats i a estones poètics acompanyant les imatges. Els autors han treballat a sis mans novament per preparar un treball fet amb cura i amb molts de detalls. L’ordre cronològic de les fotografies reflecteix els successos històrics ordenats en el temps. El llibre també vol ser un homenatge al mateix fotògraf i la seua obra.

El llibre es presentarà el proper divendres 19 d’abril a les 19 hores al Casal Tortosí.

Antonio Roca Cid va nàixer el 1940 al barri de Ferreries, fill del periodista esportiu José Roca Borrull. Ben aviat se sent atret pel món de la fotògrafa i la seua iaia Maria li comprarà la seua primera màquina de retratar. De ben jove entra a la secció de fotografia del Cercle Artístic i l’any 1969 s’associa a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, obtenint més endavant premis i realitzant diferents exposicions. Avui, sempre amb la càmera penjada del coll, és una persona molt popular.

Comentarios
Multimedia Diari