La rehabilitació de la muralla i les galeries del castell de la Suda arrencarà a la tardor

Turespaña licita les obres al Parador de Tortosa, per 4,3 milions

09 abril 2024 17:41 | Actualizado a 10 abril 2024 17:20
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) ha publicat la licitació per part de Turespaña de les obres de conservació i posada en valor de 8 paradors de turisme situats en edificis històrics, entre els quals el de Tortosa, per un import total de 13 milions d’euros. A la capital del Baix Ebre, l’actuació puja fins als 4,329 milions d’euros i suposa la recuperació i restauració de diferents elements del castell de la Suda, a càrrec del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya (fons Next Generation).

Es tracta de la inversió més important que es du a terme al conjunt des que es va rehabilitar i convertir en Parador de Turisme l’any 1976, i se centrarà en els elements de l’imponent patrimoni que s’hi conserva i que abasta bona part de la mil·lenària història de la ciutat. Està previst que les obre arrenquin el proper mes de novembre i han d’estar totalment acabades al 2026.

Les actuacions se centraran al bastió nord del castell, situat en un turó que domina la ciutat i el riu Ebre i que té els seus orígens al segle X; a la façana principal d’entrada al complex, a la necròpolis andalusina i a les galeries subterrànies, actualment en perill d’esfrondrament i tancades al públic.

El gruix de l’actuació se centra en la rehabilitació, neteja i consolidació de la muralla, tant per la part exterior com interior.

El castell de la Suda rep el nom del gran pou central, o suda, que hi ha a l’interior del recinte i on conflueixen nombroses galeries subterrànies amb sitges i forns. Unes galeries que antigament arribaven fins a baix del turó. Ara aquests passos ja no existeixen i les galeries pateixen despreniments, per la qual cosa s’han hagut de tancar per seguretat. Així, una part del projecte preveu també la consolidació i recuperació d’aquesta part subterrània del recinte. La voluntat del Parador és recuperar-hi les visites guiades i habilitar un dels espais com a sala singular per dur-hi a terme esdeveniments.

Pel que fa a la necròpolis andalusina, que va aparèixer durant les obres de construcció del parador de turisme als anys setanta, les obres consistiran a rehabilitar i reforçar les restes existents, i es planteja també poder-les cobrir per preservar-les millor.

A banda d’aquesta important actuació patrimonial, el Parador de Tortosa també preveu una altra inversió per posar al dia el seu equipament hoteler; un projecte que està actualment en tramitació.

Segons detallen des de Turespaña, en general les obres ara licitades, que a banda de Tortosa inclouen els paradors Conca, Lerma, Carmona, Mérida, Jaén, Veruela i Olite, se centren en la conservació, rehabilitació i posada en valor dels edificis , muralles, jardins i elements singulars de cadascun dels immobles històrics amb la consideració de Bé d’Interès Cultural (BIC), així com la il·luminació monumental de tots ells.

El termini per a l’execució de les obres varia a cada parador, oscil·lant entre els 12 i 24 mesos a partir de l’adjudicació definitiva.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari