«Que puguem celebrar aquesta festa quaranta anys més!»

40 edicions de la Diada al castell de Sant Jordi. L’Ametlla de Mar celebra cada any la tradicional diada popular a l’aire lliure durant el mes d’abril. Els veïns es troben prop del mar per festejar el dia amb música, menjar i activitats

22 abril 2024 10:03 | Actualizado a 22 abril 2024 10:18
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb un matí primaveral, d’aquells que conviden a estar a l‘aire lliure, centenars de veïns de l’Ametlla de Mar van celebrar ahir, un any més, la popular Diada al Castell de Sant Jordi. La construcció, situada davant del mar, i aquell dia «tant de diumenge», convidava a tothom a passar el dia a la platja.

Els caleros van viure una jornada festiva i de germanor amb música, menjar i activitats per tothom. I és que aquesta festa, que té els seus orígens als anys 80, «és una cita per a tot el poble». Així mateix, descriu la festa l’actual alcaldessa de la localitat Eva del Amo, apuntant que «és una festa molt popular, no tan encarada al turisme com altres que tenim, com les jornades gastronòmiques».

L’alcaldessa també participant en la festa, posa en relleu que és un esdeveniment «sobretot per a la gent del poble» i defineix com un èxit que «la gent any rere any vingui a celebrar la diada».

Manuel, veí de la Cala: «Venim tots els anys, ens encanta l’ambient i el menjar»

A mig matí, bona part dels veïns ja estaven al castell, que es troba al costat de la urbanització de Tres Cales i que és un dels elements més destacats del patrimoni calero. Molts altres van arribar caminant des del centre urbà de l’Ametlla, després d’una excursió organitzada el Centre Excursionista AZIMUT.

Arribaven amb la gana feta i ja els esperava un plat de pa amb sardines, el tradicional esmorzar de la diada, que van acompanyar amb una beguda del servei de barra. Al llarg del matí es van arribar a servir fins a 300 quilos de peix, i aquest no va ser l’única elaboració del dia, ja que a migdia hi va haver el concurs de paelles.

$!Durant la jornada, després de caminar fins al Castell, és habitual fer una sardinada. Foto: Joan Revillas

Les persones amb mobilitat reduïda i els menys atrevits, però també amb ganes de xalar, no es van voler perdre aquesta festa. Quan els caminadors arribaven, ja esperaven, acompanyats per l’olor del mar, la rostida i la xaranga Xim Xim Mig Grau que amenitzava la festa. Es podien veure grups, ja preparats, situant les seves taules de platja i cadires pels voltants del castell.

Albert Borràs, regidor de Festes a l’ajuntament de la Cala, assenyala que la diada «és tradició. Cada any està ple, la gent cada vegada matina més per guardar lloc, perquè s’emplena de seguida. La veritat és que és un dia molt esperat per a la gent de la Cala». Les paraules del regidor queden clarament reflectides en l’entorn, i també en els comentaris dels participants.

Eva del Amo, alcaldessa de l’Ametlla de Mar: «És tot un èxit que la gent vingui any rere any»

«És una diada molt maca, m’agrada molt», diu Dolors, una veïna que acudeix cada any al castell per celebrar el dia. Un altre veí, el Manuel, assenteix d’acord amb les seves paraules. «Si haguéssim de posar una puntuació, no posaríem un 10, posaríem un 20. Venim cada any i ho passem molt bé», afegeix. Al seu comentari, s’hi suma el de la seva acompanyant, «m’encanta l’ambient i també el menjar».

La cultura també era present durant el dia d’ahir. A més de menjar i socialitzar, els visitants van poder conèixer l’interior del castell i observar les vistes des del punt més alt, així com veure les obres d’art de pintors locals exposades a la part inferior de la construcció.

Entre l’afluència i l’alegria del dia, al final, acaba ressonant un comentari, el del Manuel, que diu que la festa, «segueixi molts anys més... i que ho vegem tots!»

Comentarios
Multimedia Diari