Regants: «Hi ha esperances, però estem preocupats. Patirem molt per tirar endavant la collita»

«Cert respir» entre les dos comunitats de regants arran l’anunci de la CHE de mantenir, i no augmentar, les restriccions d’aigua als canals. Però adverteixen que serà un any molt difícil

20 mayo 2023 19:03 | Actualizado a 21 mayo 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Cert respir» entre les dos comunitats de regants, la de l’esquerra i la de la dreta de l’Ebre, arran l’anunci de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre de mantenir com fins ara la meitat de la dotació d’aigua per als regants del Delta fins a finals de juliol i no augmentar les restriccions. Les seues concessions de reg, que actualment ja estan al 50%, no patiran per ara una nova reducció, tal i com s’havia apuntat des del moment en què el tram final de l’Ebre va entrar en situació excepcional per sequera el passat 12 de maig. Es garanteix un cabal de 25 m3/s, compartits entre els dos canals de reg, i que aquest estigui disponible fins agost.

Fa tot just una setmana, la CHE decretava la situació excepcional per sequera extraordinària a la unitat del Baix Ebre, que abasta des de Mequinensa fins al Delta. Amb aquest decret de l’organisme de conca van saltar les alarmes: la declaració podia comportar una nova reducció de les concessions de reg i s’estenia la preocupació entre els pagesos i arrossaires per l’amenaça que collites que ja es preveien complicades fossen finalment inviables per la falta d’aigua.

La Comissió de Desembassament de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va mantenir divendres una reunió amb les dos comunitats de regants i va traslladar-los la decisió de mantenir la meitat de la dotació d’aigua. L’anunci ha satisfet els regants davant la possibilitat que s’endurissin encara més les restriccions previstes.

«Quan ens van convocar pensàvem que la situació aniria a pitjor, que anunciarien noves restriccions. Així que ara ens trobem igual com estàvem, però com a mínim no pitjor. Esperem aguantar fins a primers d’agost», explica al Diari el president de la Comunitat de Regants del canal de la dreta de l’Ebre, Manel Ferré. «Mantenir la situació fins llavors ens dóna una cert respir. Les perspectives que portàvem eren pitjors», coincideix també el president de la Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre, Javier Casanova.

Els regants han volgut fer un agraïment a la sensibilitat que ha tingut la CHE i també al Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat per la seua insistència en què cal garantir els cabals ecològics dels canals no només per arribar als camps d’arròs sinó també per al seu ús ambiental. I és que en zones com el Delta, la falta d’aigua per als arrossaires no només posa en risc les collites sinó també la biodiversitat de l’espai. En la mateixa línia, els regants han valorat positivament l’anunci de la CHE que es coordina amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per mantenir els cabals ecològics, a més de la posada en marxa d’un pla de vigilància ambiental per a controlar aquells usos d’aigua que no siguin prioritaris.

La Comissió de Desembassament de divendres ha servit per què els regants facin una crida a la resta d’usuaris dels embassaments a «estrènyer-se també el cinturó» per poder garantir els abastiments i protegir els cabals ecològics. A la reunió va precisar-se que actualment entra un cabal sobre 25 metres cúbics a l’embassament de Mequinesa i en surten 125 per satisfer les concessions dels diferents usuaris així com el cabal ambiental del tram final.

Per als regants, el gran objectiu és poder arribar a completar el cicle productiu de l’arròs i salvar la inversió inicial que han hagut de fer els pagesos, malgrat les incerteses. Regants de banda i banda de l’Ebre estan fent minucioses operacions i mesures per estalviar aigua i complir amb les restriccions però poder tirar endavant part de la collita. Cada comunitat, com va explicar el Diari, ha elaborat un pla específic amb reutilitzacions d’aigua, regs alternatius i obertures i tancaments del canal durant dies concrets per afrontar aquesta difícil temporada.

Siga com siga, aquesta no serà una campanya normal per a l’arròs. A més de l’aigua, hi ha moltes variables que en poden afectar la collita. «Tenim molts de problemes de salinitat enguany, es moren parcel·les d’arròs, a sobre. Li està costant d’arrencar enguany a l’arròs perquè ara fa més fred. I quan plou i fa vent la salinitat puja més ràpid», exemplifica Casanova. «Les ventades de la setmana passada ens deshidrataven la planta... Hi ha moltes variables a tenir en compte; un any normal vas fent, però enguany haurem d’anar amb molta cura», explica també Ferré. «En el nostre cas ara haurem de tornar a fer números i veure els hectòmetres cúbics que tenim i fer una nova previsió de cara al juny. Segurament farem més restriccions, per veure si al juliol donem més aigua i poder arribar a meitat agost més que sigue... Ho estudiarem».

Els regants i pagesos s’enfontren a una situació que no han viscut mai: «tenim esperances, però estem molt preocupats. Patirem molt, haurem de treballar moltíssim, per tirar la collita endavant. I de segur que en alguna maniobra ens equivocarem», tanca Ferré.

Comentarios
Multimedia Diari