Santa Bàrbara arrenca les obres per finalitzar la canalització del barranc

L’Ajuntament ha adquirit terrenys per a la construcció d’una bassa de laminació per minimitzar danys de futurs aiguats

27 febrero 2024 17:44 | Actualizado a 28 febrero 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Santa Bàrbara inicia el proper dilluns les obres per finalitzar la darrera de les fases per canalitzar el barranc que travessa el poble i que provoca greus danys en cas de fortes avingudes d’aigua. Paral·lelament, el consistori també treballa en el projecte d’una bassa de laminació que ajudarà a minimitzar els danys de noves barrancades.

El 3 de setembre de l’any passat Santa Bàrbara va viure un malson, amb uns aiguats de matinada que van fer baixar el barranc (anomenat del Pelós o de la Martinenca), afectant especialment els carrers Aire i Victòria, i causant nombrosos danys a la via pública, als immobles i a alguns establiments. L’aiguat en aquest municipi va precipitar fins a 269 litres per metre quadrat. La particularitat de Santa Bàrbara és que aquest barranc travessa el poble quan plou amb molta intensitat.

El 2014, després d’una barrancada intensa, tot i que no tant com la del 2023, el consistori va iniciar un procés per millorar la canalització de la zona afectada, ja que es va comprovar que la canalització feta al carrer Major no era suficient. «Aleshores es va fer una canalització al carrer Aire i Victòria, que són paral·lels al carrer Major, per tenir dos canonades i no una, per absorvir l’aigua», detalla al Diari l’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés.

En total, el projecte es va dividir en 9 fases, les cinc primeres al carrer Victòria, i quatre fases més al carrer Aire. Ara, dilluns arrenquen els treballs per concloure aquesta novena i darrera fase, amb un pressupost de més de 271.000 euros. «Som un ajuntament petit, ho hem hagut de fer a poc a poc», valora Ollés.

Així, els treballs s’executaran en quatre mesos i han d’estar acabats durant el mes de juny. Les obres abastiran des de la rotonda de la plaça de l’alto fins al col·lector d’aigües pluvials, un tram d’uns 100 metres. Igualment que en les fases anteriors, està prevista la instal·lació d’una canonada de recollida d’aigües pluvials i la renovació de la xarxa d’aigua potable, el clavegueram i l’enllumenat.

«En dupliquem l’absorció i això millorarà la situació, minimitzant els danys. I el primer que farem és revisar periòdicament que l’entrada del col·lector estiga net, netejant-lo de branques, fulles... Ara bé, si baixa una barrancada com l’última, res serà suficient», considera l’alcalde.

És per això que l’Ajuntament ja ha finalitzat la redacció d’un projecte d’una bassa de laminació de 26.000 metres cúbics, just on finalitzaran les obres d’aquest tram. Amb la bassa, es podrà frenar i retardar l’avinguda d’aigua, de forma que es podrà guanyar temps de reacció per avisar la població i retirar vehicles de la via.

En els últims dos anys, l’Ajuntament ha expropiat i adquirit els terrenys, de 10.000 metres quadrats, on s’ha d’ubicar aquesta bassa i espera poder-se acollir a una línia de subvencions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que surt al maig per poder iniciar el projecte. «Aquests són els nostres plans per poder estar preparats per a futures barrancades», clou Ollés.

Comentarios
Multimedia Diari