El Concurs Exposició Nacional de Roses de Reus torna al Teatre Bartrina els dies 4, 5 i 6 de maig

El certamen, que celebra la 77 edició, té com a novetat la realització de visites guiades a l’exposició, a càrrec de la roserista Carme Miró. L’artista Jordi Abelló presenta el cartell promocional de l’acte, «trencador» i antibel·licista

15 abril 2024 12:02 | Actualizado a 15 abril 2024 14:44
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 77è Concurs Exposició Nacional de Roses de Reus es durà a terme els dies 4, 5 i 6 de maig al Teatre Bartrina. El certamen, organitzat pel Centre de Lectura, ja té cartell, el qual ha estat presentat pel seu creador, Jordi Abelló, aquest dilluns 15 d’abril al matí. «Trencador» i antibel·licista, el treball d’Abelló, ha dit ell mateix, «mostra una imatge de Gaza, però també podria tractar-se de Kosovo, Ucraïna o l’Iraq, totes amb contextos de guerra, i a sobre de la imatge hi ha un missatge imperatiu, de lletres vermelles, que recorden la rosa, i que convida a la reflexió amb un ‘No mateu les roses’; un al·legat a la vida, un missatge de respecte cap a tota l’existència».

A tall de novetat, en l’edició d’enguany la reconeguda roserista Carme Miró farà visites guiades el diumenge (10 h) i el dilluns (16 h) a l’exposició de roses. Així ho ha anunciat el comissari del certamen, Rafel Ferré. Aquesta novetat «servirà per donar a conèixer el que suposa participar» i què significa tenir cura de les roses. El «factor temps i clima, també dificulta molt el fet de tenir roses per tal de participar». Aquestes visites volen fer visible tota la feina que hi ha darrere en el cas dels participants.

Continuar endavant tot i els alts i baixos

Ferré també ha aportat que l’esdeveniment, a banda de les modalitats de sempre, continuarà per segon any consecutiu amb la modalitat participació popular, que dona la opounitat de participar a aquelles persones que cultivin roses de la varietat estàndard. El comissari també ha afegit que l‘esdeveniment ha passat «per alts i baixos al llarg de la seva trajectòria, hi va haver la pandèmia i també hi ha la crisi climàtica, que afecta els roserars, però tot i això seguim sent un concurs i exposició de roses únic a Catalunya». Ha subratllat, juntament amb el president de l’ateneu reusenc, Lluís Miquel Pérez, la importància de trobar relleu generacional quant a la participació al certamen.

Pérez, ha manifestat, per la seva banda, i a propòsit del cartell, que «es tracta d’un treball que impacta. Al principi, ens generava dubtes, però finalment vam apostar per ell, ja que és un símbol de vida, quelcom que també es pot relacionar amb la rosa». Pérez també ha esmentat que «el Bartrina i, el Centre de Lectura, en definitiva, tornaran a ser un jardí de roses». La ciutat, també, de fet, ja que ha recordat que «l’Ajuntament també complementarà el certamen amb la decoració de façanes de la ciutat, com ha fet altres anys col·laborativament amb altres entitats».

La programació

- Dissabte, 4 de maig.

(13.30 h), al Teatre Bartrina. Glossa a càrrec d’Adelaida Amigó Ferrater, sócia del CdL. Tot seguit, veredicte del jurat i repartiment de premis i, finalment, visita a les exposicions de roses i de fotografies.

(De 17 a 22.30 h), al teatre Bartrina. Exposició de roses oberta per visitar, així com la mostra de fotografies.

(18 h), a la Sala Ramon Amigó (primer pis). Xerrada ‘La rosa com a protagonista en la indústria de la bellesa i el benestar. Explorant l’olor i propietats de la rosa’, a càrrec de la química orgànica Marta Mateu.

- Diumenge, 5 de maig.

(De 10 a 11 h). Visita guiada per l’exposició (requereix inscripció prèvia a secretaria).

(De 11 a 14.30 h i de 17 a 22.30 h). Visita a l’exposició de roses i fotografies.

(De 16 a 17 h). Visita guiada per l’exposició (requereix inscripció prèvia a secretaria).

(18 h), a la Sala Ramon Amigó (primer pis). Demostració pràctica ‘Noves tendències dins la floristeria sostenible’, a càrrec de Núria Robert (La Botànica) amb entrada lliure.

- Dilluns, 6 de maig.

(De 10 a 14.30 h i de 17 a 21 h). Visita a l’exposició de roses i fotografies.

(De 16 a 17 h). Visita guiada (requereix inscripció prèvia a secretaria).

(A les 18 h). A la Sala Ramon Amigó (primer pis). Demostració d’ikebanes, art japonès d’arranjaments florals, a càrrec de Marta Ferré (entrada lliure).

(A les 21 h). Clausura del Concurs Exposició Nacional de Roses.

Activitats paral·leles

Concurs de fotografia a Instagram. Més informació al web del centrelectura.cat.

Comentarios
Multimedia Diari